Életmód

2014.03.16. 17:25

Edzőruhát felvenni!

Szombathely - Saját testsúlyunkat használva sportolhatunk, felügyelet mellett - köszönhető mindez a Savaria Calisthenic Workout csapatának.

Ambrózai Zsuzsanna

A Savaria Calisthenic Workout csapata egy viszonylag fiatal alakulat, nemrég néhány szombathelyi fiatal elhatározta, hogy létrehoz egy amatőr sportcsapatot, amely a saját testsúlyos edzést népszerűsíti, mindez az idei év elejéhez kötődik.

A „Calisthenic" szó az ógörög „kallos" (szépség) és „sténos" (erő) szavakból ered, vagyis a cél a szépen megformált izomzat elérése. A calisthenic sajátossága, hogy nem, vagy csak nagyon minimális szinten van szükség eszközökre a sport űzése közben. A sport ezen vállfaja így ilyen formán bárhol, bármikor űzhető kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül. Az ellenállást a saját testsúlyunk képezi, amely pedig mindig nálunk van.

A Street Workoutos srácok tartottak bemutatót. Kemény évek munkáját prezentálták a fiatalok. Fotó: Horváth Csaba

Eddig ugyan még semmi különös nincs a dologban, hiszen ha belegondolunk, már az ókorban is ezt az edzésformát használták. Abban viszont igenis van, hogy ha valaki kedvet érez a sportoláshoz, legyen bármilyen az állóképessége, edzettségi szintje, a fiatalok rendelkezésre állnak, segítenek. A hangsúly pedig itt van.

– Célunk, hogy minél több embert bírjunk mozgásra. A csapatunk teljes mértékben nyitott mindenki számára. Jelenleg négy-öt stabil fő van, de a kapacitásunk határtalan – mondja mosolyogva Márkus József, a csapat egyik lelkes tagja, aki egyébként személyi edzőként tevékenykedik, segíti a munkát.

– Pontosan ezen van a hangsúly, hogy mindenkinek segítünk, akár egyéni edzéstervvel, tanácsokkal. A hangsúly a mozgásigényen van. Ha megvan az elhatározás, és valaki felkeres bennünket, mindenben tudunk segíteni. Arról már nem is beszélve, hogy csapatban mindig minden könnyebben megy – fűzi hozzá József, majd azt is megjegyzi, teljes mértékben nonprofit a történt.

Az ötlet egyébként nem tőle, hanem Asbóth Gergőtől származik, aki az egyik népszerű közösségi portálon azért hozott létre egy csoportot, hogy edzőtársakra leljen. Az ötlet sikerrel járt, így megszületett a Savaria Calisthenic Workout.

A srácok olyannyira fontosnak érzik a küldetést, hogy a múlt hétvégére egy sport- és családi délutánnal készültek, de az időjárás közbeszólt, így a programot elhalasztották. Az új időpont már megvan, ha az idő is úgy akarja, akkor március 29-én, szombaton lehet velük találkozni a szombathelyi Vargarénában, ahol különböző bemutatókkal, köredzésekkel készülnek, egészséges ételekkel, és zenével várják az érdeklődőket.

Ha megszületett az elhatározás

A szervezők mindenkit szívesen látnak a rendezvényen és a csapatukban is. Ahogy a cikkben is elmondták, kortól, nemtől, edzettségi állapottól függetlenül. A lényeg, hogy az adott illető szeressen mozogni, legyen meg benne erre az elhatározás. Talán éppen ez a legnehezebb az egészben. Mindenesetre hátha kedvet kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!