Életmód

2014.05.16. 17:55

Pörgésben a rúd körül

A rúdtánc hallatán sokaknak az éjszakai és sztriptízbárok jutnak az eszükbe. Pedig ez egy olyan mozgásforma, amely napjainkra komoly sporttá nőtte ki magát, a sportot hobbi szinten űzők között pedig családanyák, gimnazisták is megtalálhatók. Megnéztünk egy rúdtáncórát, ki is próbáltuk.

Farkas Eszter

Szombathelyen már lelkes rajongótábora van a Pole Fitnessnek, avagy rúdtáncnak.

Reggel kilenc órakor érkezünk a fitneszterembe. Hat lány feszülős ruhában, mezítláb melegít a gyakorlatokhoz. Látszik, hogy ők már tudják, mi a dörgés, nem először járnak Butiné Szabó Viktória óráján, de mivel ez nem tanfolyam jelleggel működik, kezdők is bármikor csatlakozhatnak. A korosztály nagyon vegyes: a fiatal, éppen érettségiző lányoktól a már kétgyermekes, negyvenes családanyáig mindenki lelkesen csinálja a gyakorlatokat, s jár az edzésekre.

Gombás Mónika kétgyermekes családanya október óta jár Vikihez rúdtáncolni.

- Aerobik workshopokon találkoztam először ezzel a mozgásformával. Akkor elhatároztam, hogy mindenképpen ki fogom próbálni. Korábban tornásztam, így a rúdtáncban alkalmazott elmek közel állnak hozzám - mondja Mónika, aki azt is megjegyzi, hogy egy komoly gerincműtét után kezdett el járni Viki óráira.

- Lehet, hogy sokan felhördülnek ezen, de a gyógytorna után azonnal elkezdtem ezt a sportot. A műtét miatt legyengültem, így mindenképpen akartam valamit sportolni. Nem bánom, hogy a rúdtáncot választottam. Egyébként az orvosom is helyeselte a döntésemet. A gerincemet egyáltalán nem terheli meg, viszont nagyon szép izomzatot csinál, hiszen a saját testsúlyunkkal dolgozunk, s emellett rendkívül hatékony alakformáló, és nem mellesleg nagyon hajlékony lesz tőle az ember - teszi hozzá Mónika.

Mónikával ellentétben Molnár Fanninak semmilyen sportos múltja nem volt, mielőtt elkezdte ezt a sportot.

Molnár Fanni, aki október óta jár Vikihez rúdtáncolni. A lány nagyon élvezi az órákat, azt mondja sokkal erősebb és hajlékonyabb lett, amióta ezt a sportot űzi. Fanni a rúdtánc előtt nem sportolt semmit. Az interneten látott videókat profi rúdtáncosokról. A lányoknak jó alakja volt, s olyan magabiztosnak és erősnek tűntek, hogy Fanni elhatározta, ha lesz rá lehetőség, akkor ki fogja próbálni

 

- Régi álmom volt, hogy megtanuljak rúdtáncolni. Az interneten láttam videókat, és minden lánynak annyira jó alakja volt, s olyan magabiztosnak és erősnek tűntek, hogy elhatároztam, ha lesz lehetőség Szombathelyen űzni ezt a sportot, akkor ki fogom próbálni - mesélte a 18 éves lány.

- A legtöbb ember szkeptikus a lehetetlen pózokban, fejjel lefelé lógó lányok képei láttán. De kellő elszántsággal, hittel, kőkemény munkával, na és persze a megfelelő támogatással, motivációval bárkiből lehet rúdtáncos - ezt már Butiné Szabó Viktória fitneszoktató mondja.

Viki egyébként tavaly májusban egy netes szörfözés során találkozott először a rúdtánccal. Szerelmes lett a sportba, júniusban pedig már egy budapesti stúdióban találta magát, ahol Bardóczy Ilkától, a kétszeres világbajnok rúdtáncostól tanulta és tanulja ezt a mozgásformát.

- Volt sportos múltam, testnevelő tanár végzettségem van. Így talán egy kicsit gyorsabban tudtam elsajátítani a különböző szintekhez szükséges tudást, ezért is sikerült már ősztől oktatnom ezt a sportot - emeli ki Viki, aki hozzáteszi: mindenki meg tudja tanulni a rúdtáncot, ha van két keze és lába.

- És persze kitartás. Anélkül nem megy. Bárki nekiállhat ennek a sportnak, akkor is ha előtte soha nem mozgott semmit. A lényeg, hogy le tudja küzdeni a fájdalmat, mert egy-egy gyakorlat bizony okozhat kék-zöld foltokat a testen. Ez viszont eltörpül amellett, amit adni tud ez a sport. Rendkívül erősíti az embert, nagyon hajlékonyak lesznek a lányok és rengeteg önbizalmat ad. Sokan már az első óra után magabiztosabbak, mint mielőtt beléptek a terembe - ecseteli az edző.

A sport egyébként egyre népszerűbb külföldön a fiúk körében is.

- Budapesten annyira nem számít már kuriózumnak, hogy egy fiú rúdtáncol. Azoknál az elemeknél jobban teljesítenek, amelyekhez nagy erőre van szükség. A fiúk a világbajnokságokon is jól szerepelnek - emeli ki Viki.

Szombathelyen egyre divatosabb, hogy lánybúcsuk helyszíne a rúdtáncoktató terem.

- Most hétvégén is jön hozzám két lánybúcsús csapat, akik közösen sajátítanak el néhány tánclépést - fűzi hozzá az oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!