Életmód

2014.06.10. 13:18

A túlzott folyadékbevitel is veszélyes

A túlzott folyadékfogyasztás veszélyes is lehet, extrém esetben akár halált is okozhat, legyen szó akár olyan ártalmatlan italról, mint az – egyébként – éltető víz.

Szinte nincs nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról, ami szükséges szervezetünk működéséhez, fizikai és szellemi teljesítőképességünkhöz, egészségünk megőrzéséhez és a jó közérzetünkhöz. Természetesen helyes erre felhívni a figyelmet, hisz már az enyhe kiszáradás is kellemetlen tünetekkel járhat – figyelmeztet az Európai Hidratációs Intézet. Mégis érdemes megjegyezni, hogy nem tanácsos átesni a ló túlsó oldalára, a túlzott folyadékfogyasztás ugyanis veszélyes is lehet, extrém esetben akár halált is okozhat, legyen szó akár olyan ártalmatlan italról, mint az – egyébként – éltető víz.

Vízháztartásunk viszonylag szigorúan szabályozott, a napi ingadozása nem haladhatja meg a test víztartalmának 1 %-át, ez azt jelenti, hogy egy egészséges felnőtt esetében ez a tartomány mindössze 250-500 ml között mozoghat. Folyadékvesztés esetén, mint pl. a verejtékezés, azonnal működésbe lép testünk jelzőrendszere, szomjasak leszünk, vesénk pedig visszatartja a szervezetünkben lévő folyadékot. A legtöbb ember ezekre a jelzésekre reagálva pótolja a szükséges folyadékmennyiséget, azaz megfelelő mértékben inni kezd. Ritkán, de előfordul azonban az is, hogy valaki ilyenkor túlzásba viszi a folyadékbevitelt vagy az egész napos szomjazás után hirtelen akarja nagy mennyiségben pótolni az elvesztett folyadékot, és ez túlzott hidratációhoz vezet.

„A túlzott folyadékbevitel lehet akut, amikor nagyon rövid idő alatt kerül túl sok folyadék a szervezetbe (pl. egy sörözés, sportolás alkalmával vagy drogfogyasztás miatt) és lehet krónikus is, amikor hosszabb távon jelentkezik a túlzott folyadékfogyasztás (pl. antidepresszáns tartós szedése esetén vagy kényszerivásban szenvedőknél)" – magyarázza Antal Emese, az EHI tudományos munkatársa.

Az egyszeri, nagyobb mennyiségű folyadékbevitel többnyire ártalmatlan, ezt a szervezet gyakoribb és bőségesebb vizeletürítéssel korrigálja. Sportolóknál, fizikai munkát végzőknél, amikor a verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem nagyobb mennyiségű sót is veszít a szervezet, fontos, hogy ne csak a vizet, hanem a sót is pótoljuk. Ellenkező esetben hiponatrémia, vagyis a vér sóhiányos állapota alakulhat ki. Ennek következtében, pl. víz jelenik meg a vérben és a sejtekben, amely ödémát hoz létre, ez különösen az agynál lehet veszélyes. Enyhébb esetekben a túlzott vízbevitel sóhiánnyal együtt fejfájást, álmosságot vagy hányingert okozhat, de a koponyán belül megnövekedett nyomás korlátozhatja a vér áramlását, ami rohamokhoz és akár halálhoz is vezethet.

Hogyan kerüljük el a túlzott folyadékfogyasztást?

- igyunk rendszeresen, egyenletesen elosztva a szükséges mennyiséget a nap folyamán, ezenkívül akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk

- naponta 8-10 pohár folyadékot vegyünk magunkhoz kivéve, ha a meleg idő vagy a sportolás miatt nagyobb a folyadékveszteségünk

- intenzív, vagy hosszas sportoláskor, fizikai munka esetén fellépő fokozott verejtékezéskor ne csak a folyadék, hanem a só pótlására is ügyeljünk, ilyenkor válasszunk nátriumtartalmú italokat (pl. sportitalok)

- figyeljünk vizeletünk színére és gyakoriságára. Megfelelő hidratáltsági szint esetén a vizelet színe világossárga, ha ennél sötétebb, folyadékra van szükségünk, ha pedig átlátszó, vízszínű, akkor egyelőre nem kell folyadékot bevinni a szervezetünkbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!