Életmód

2014.08.24. 13:35

Egészségfejlesztési és megelőzési programok gyermekeknek és szülőknek egyaránt

Szombathely - A Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi célja, hogy javuljon a dolgozók életminősége és egészségi állapota, továbbá, hogy az életminőség és az egészség, mint rendező elv segítségével támogassa a bölcsődei ellátottakat és családjaikat.

Simon Erzsébet

A Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi a fenti célt attitűdváltással, életmódprogramok kidolgozásával és bevezetésével kívánja elérni. Az ennek szellemében fogant, „Jövőnk egészsége, gyermekeink egészsége" című EU-s finanszírozású projektről szólva Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi vezetője azt hangsúlyozta, hogy a kidolgozott egészségfejlesztési és megelőzési programokba a gyermekeket, szüleiket, valamint az intézmény dolgozóit is bevonták, a közösség- és egészségfejlesztés területén ugyanis csak minden érintett részvételével érhető el eredmény.

Az egészséget támogató táplálkozás szerepe gyermekkorban fokozott jelentőségű. Devecseri Márta bölcsődevezető (jobbról) és Oláhné Kiricsi Orsolya kisgyermeknevelő ebédeltet. Fotó: Simon Erzsébet

„A kisgyermekeknél kiemelkedő szerepe van az utánzásnak, a felnőtt mintának a szokáskialakításban. Ezért fontos, hogy a mintaképként szolgáló szülők és a kisgyermeknevelők megfelelő tájékoztatást kapjanak az egészségfejlesztési lehetőségekről, és részt is vehessenek különféle egészségfejlesztő programokon, ezáltal képessé váljanak egészségük megerősítésére, életminőségük javítására", mutatott rá az intézményvezető. Hozzátette: a magatartásformák közül legkorábban az étkezési szokások alakulnak ki, s ezek csak nagyon nehezen változtathatóak meg. Ezért az egészséget támogató táplálkozás szerepe gyermekkorban fokozott jelentőségű, ebből következően a bölcsődei ellátásban a gyermekélelmezés kiemelt szereppel bír.

A Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi bölcsődéiben ennek megfelelően élelmezési iroda (dietetikus és élelmezésvezető), központi élelmiszer raktár, három főzőkonyha és négy tálalókonyha biztosítja a minőségi ételek elkészítését. Az étlapok összeállítását gyermekorvos is felülvizsgálja. Az intézmény szeretne hatással lenni a családok étkezési szokásaira, az adott korosztályra összeállított változatos étlapok ajánlásával, ételbemutatókkal, kóstolókkal, előadásokkal kívánják elérni a szemléletformálást.

Sebestyén Bianka arról is beszámolt, hogy a projekt során a már eddig is jól működő szolgáltatásai közül kettőt kibővített az intézmény. A Pöttöm torna szolgáltatást két tagbölcsődében, a Százszorszép Bölcsődében és a Csodaország Bölcsődében két-két hónapon keresztül heti rendszerességgel kínálták összesen negyven, három év alatti gyermek számára, és a két tagbölcsődében külön tornaszobát is kialakítottak.

A kisgyermeknevelők által szervezett játékos tornán az egyensúlyérzék fejlesztését, a járásbiztonságot, a koordinációs képességet, valamint az ügyesség kibontakoztatását, fejlesztését tartják szem előtt. Mondókás, mozgásos játékokkal, dramatikus elemek beépítésével, tornaeszközökkel gyakorolhatják a gyermekek a különböző mozgásformákat.

„A nyári testvértáborunkat a Bokréta Bölcsődében és a Csodaország Bölcsődében tartottuk 46 kisgyermek részére térítésmentesen.

A tábor nagyobb testvérekkel is igénybe vehető, így a bölcsődések mellett tízéves korig fogadjuk egész napos ellátással a gyermekeket. A különböző programok szervezését a kisgyermeknevelőkön kívül „játékmester" is segíti", mesélte Sebestyén Bianka, aki arra is kitért, hogy a dohányzás megelőzésében és visszaszorításában is jelentős szerep jut a gyermekek számára mintát jelentő bölcsődei dolgozóknak. A bölcsőde munkatársai nagyobb felelősséggel tartoznak személyes példamutatásukért, más szocializációs helyzetekhez mérten ugyanis ők nagyobb hatást gyakorolnak a gyermekre.

A pályázat során a felnőttekre és a gyermekekre irányuló reanimációs képzésre is sor került: az újraélesztésen túl a légutakba került idegen testek eltávolításának módját, lázgörcsös állapotok kezelését és egyéb első segélynyújtási ismereteket is elsajátítottak az intézmény dolgozói és a szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!