Életmód

2014.09.21. 11:35

A lelki traumák blokkokat képeznek a testben

A kineziológia olyan holisztikus gyógymód, amely a keleti, tapasztalati úton szerzett tudás és a modern nyugati tudományok ötvözésével jött létre. Az energiák útjában álló akadályok feloldását célozza meg. A gyógyító módszerről Horváth Nikolett kineziológussal beszélgettünk.

Simon Erzsébet

- Tudatosan vagy tudattalanul, de mindenki arra vágyik, hogy tökéletes harmóniában éljen. Összhangban a test-lélek-szellem hármasságában. Ha itt harmónia van, akkor jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor összpontosítani tudunk a vágyaink, céljaink elérésére, és tisztában is vagyunk önmagunkkal. Ekkor elmondhatjuk, hogy egészségesek vagyunk - hangsúlyozza Horváth Nikolett. Betegség akkor alakul ki, ha a személyiség nincs harmóniában a lélekkel, teszi hozzá. Vizsgázott kineziológusként tudja, hogyan lehet hatékony segítséget nyújtani a szervezet testi, lelki egyensúlyának helyreállításában.

- Az életünkben bekövetkezett fizikai traumák, lelki sérülések sejtszinten rögzülnek, és ha feldolgozatlanul hagyjuk ezeket, blokkokat képeznek a testünkben, később fizikai és lelki betegségként, fájdalomtünetekben jelennek meg - fejti ki Nikolett. A nyugati orvoslás megszüntetheti a betegséget, de nem tudatosítja az azt kiváltó lelki okot. Félelmeink, fájdalmaink időről időre visszatérnek, a betegségünk újra kialakul: jelzés ez a szervezet részéről. Nem tudatosodik bennünk a bajt kiváltó esemény, hiszen azt kellemetlennek tartjuk, tudatalatti szinten elraktározzuk. A holisztikus szemléletű, pedagógiai, pszichológiai elemeket tartalmazó kineziológia lehetővé teszi a lelki stressz feloldását.

A kineziológus izomteszteléssel dolgozik - magyarázza Nikolett. Kérdéseket tesz fel meghatározott rendszer szerint, miközben enyhe nyomást gyakorol a vizsgált személy kinyújtott karjára. A kar izmai közvetítik az agy, illetve a test sejtes memóriaszinten tárolt információit. Kérdésekre erős illetve elgyengülő izomtónussal válaszolnak. Az izomtesztelés lehetővé teszi, hogy fény derüljön az adott probléma tudatalatti szinten fekvő valódi okára, a kialakult blokk jellegére.

- A kineziológia hatékonysága rendkívüli, akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó. Az utóbbiak esetében például a dyslexia, a diszgráfia, tanulási probléma, alvászavar, allergia, asztma jól kezelhető. Ezeket mind valamilyen mögöttes érzés, stresszesemény váltja ki. Felnőtteknél hatékonyan alkalmazható pánikbetegség, depresszió, párkapcsolati, nőgyógyászati, alkoholprobléma, emésztési, látási, figyelemzavar, fejfájás, migrén, önbizalomhiány esetén is sorolja a szakember.

A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma. A kineziológia megalkotója az 1960-as években dr. George Goodheart volt. Miután feltűnt számára, hogy páciensei a kezelés után ugyanazzal a problémával jelentkeznek nála, kidolgozta azt a módszert, amellyel az okot kezdte el keresni a panasz megszüntetésére. A lényege, hogy feltárja azt az életeseményt, ahonnan a probléma ered. Ehhez kidolgozta az izomtesztelést.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!