Életmód

2014.09.26. 16:56

Közel s távol éles kép

Szombathely – A legmodernebb és egyben legkényelmesebb megoldás a 45 év felettiek látásproblémájára a progresszív szemüveglencse.

Simon Erzsébet

Cserélgetjük a szemüvegeket, miközben az éppen nem használatos okulárét nem tudjuk hová tenni; végül már azt sem találjuk, ami az orrunk előtt van: az éppen rajtunk lévő szemüvegünket.

A problémára megoldást jelenthet egy bifokális, azaz kétfókuszú szemüveg. Ennek hátránya azonban, hogy éles választóvonal van a közeli és a távoli dioptriák között, így a köztes terület homályos marad, illetve zavaró a hirtelen képugrás. Köztes távolságra – például ha valaki számítógépen dolgozik – nem használható, mert a köztes dioptria érték hiányzik belőle. A legmodernebb és egyben legkényelmesebb megoldás a 45 év felettiek látásproblémájára a progresszív szemüveglencse.

Ez a multifokális lencse megszámlálhatatlanul sok fókuszponttal rendelkezik, ezért nem csak távolra és közelre, hanem bármilyen távolságra éles képet ad. A progresszív jelző a dioptria fokozatos – azaz progresszív – változására utal. amellyel zavartalan látómező tárulhat elénk. A kiszélesedett látómező autóvezetés közben is nagy könnyebbséget jelent, mert nemcsak a szélvédőn túli világot, hanem a műszerfalat is kiválóan látjuk vele. Nincs többé szemüveg-zsonglőrködés, nincs képugrás, a progresszív szemüveg stabilitást és komfortérzetet ad. A progresszív szemüveglencsék viseléséhez hozzá kell szoknunk, meg kell tanulnunk a használatukhoz szükséges fej- és szemmozgást. A rövid ideig tartó szokatlan érzést megéri elviselni, hiszen később a multifokális lencse által nyújtott előnyök kárpótolnak érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!