Életmód

2014.10.12. 07:05

A látásminőség kulcsa: fogyasszunk jótékony hatású vitaminokat, tápanyagokat

Könnyebb a szem egészségét megőrizni, mint a károsodását korrigálni. E tényre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a látás hónapján keresztül is szeretné felhívni a figyelmet.

Simon Erzsébet

– Míg napjainkban a rendszeres tüdőszűrésen, vagy fogorvosi kontrollvizsgálaton való részvétel szükségessége már mindenki által elfogadott tény, ezzel szemben látásunk és legfontosabb érzékszervünk, a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk – hallottuk dr. Káldi Ildikó szemész főorvostól. – Pedig a látásromlás, illetve a vakság megelőzhető prevencióval, rendszeres szűréssel. Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők.

Dr. Káldi Ildikó szemész főorvos (jobbról) a prevenció és a szűrővizsgálat fontosságát hangsúlyozza. Fotó: Simon Erzsébet

Hathatós prevenció, ha „szemrevaló" vitaminokat, tápanyagokat és ásványi anyagokat fogyasztunk. Az antioxidánsok késleltetik a szem öregedési folyamatát, így a látás romlását is. Étrendünk legyen A-, C-, E-vitaminban, valamint béta-karotinban, cinkben és szelénben gazdag. A-vitamin a tengeri halakban, a tojássárgájában, a májban, C-vitamin a citrusfélékben, a paprikában, a savanyú káposztában, E-vitamin a növényi olajokban található nagy mennyiségben. A sárgarépa, spenót, kelkáposzta, sárgadinnye a béta-karotin, a marhahús, a lencse, a tökmag a cink, a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabona pedig a szelén értékes forrása. A legújabb kutatások felfedezték, hogy a szem számára nélkülözhetetlen egy omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav), amely a retinába épül be és a fotoreceptorok fontos komponense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!