Életmód

2014.11.02. 13:56

Oltás biztonsággal

Szombathely – A különböző vakcinákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására az ÁNTSZ új internetes oldalt hozott létre.

Simon Erzsébet

A védőoltásoknak köszönhetjük, hogy mára hazánkban szinte teljes elfelejthettünk olyan súlyos fertőző megbetegedéseket, mint például a kanyaró vagy a járványos gyermekbénulás. Emiatt egyesek megkérdőjelezik a védőoltások létjogosultságát. Pedig a feledésbe merült fertőző betegségek újra megjelenhetnek, ha az átoltottság egy bizonyos szint alá csökken.

Miközben a védőoltások következtében sok fertőző betegség szinte ismeretlenné vált, a szülőkben, sőt néha az egészségügyi dolgozókban is – tévesen – az a vélemény alakulhat ki, hogy a továbbiakban nincs szükség védőoltásokra. Az emberek már nem félnek azoktól a betegségektől, amelyeket nem látnak nap mint nap a közvetlen környezetükben, és amelyekkel kapcsolatban nincs személyes élményük.

Tavaly több tízezer gyermeket betegített meg Európa más országaiban például a rubeola és a kanyaró, melynek a legfőbb oka az oltásellenes nézetek terjedése. Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet: 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés. 2013-ban egy kanyaró megbetegedést diagnosztizáltak, rubeolát egyet se. A www.antsz.hu/oltasbiztonsag oldal közérthetően foglalja össze a védőoltások hatásmechanizmusát, kitér a várható mellékhatásokra és azok gyakoriságára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!