Életmód

2015.03.22. 16:30

Tanakodás = elvesztett szívizom

VN-Információ - Magyarország a keringési betegségek által súlyosan érintett országok közé tartozik, az összhalálozás több, mint fele a különféle keringési betegségekre vezethető vissza.

A szívinfarktus a koszorúér megnyitását célzó sürgősségi kezelés nélkül igen rossz prognózisú betegség. Az azonnali szívkatéteres koszorúér-megnyitás ma már a nap 24 órájában minden beteg számára hozzáférhető. Az időben jelentkezők mindegyike megkapja a legkorszerűbb katéteres ellátást, s ennek következtében jól mérhetően csökkent a betegség okozta halálozás a rendszer működésbe lépése óta.

- 2015. januártól mind a 750 mentőkocsiban működik EKG készítő és beküldő rendszer, amelynek segítségével az EKG-jelet a szívkatéteres centrumok fogadják és rádión keresztül válaszolnak a mentő személyzetének, hogy hová vigye a beteget - mondta el Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke.

Januártól minden mentőkocsiban működik az a rendszer, amely az EKG-jelet eljuttatja a szívkatéteres centrumokba   Fotó: Stock Fotó

Szívinfarktus esetén egyenesen az ügyeletes szívcentrumba, más esetben pedig a területi nem katéteres kardiológiai osztályra viszik a pácienst. Ezáltal a másodlagos transzport és az azzal járó idő-, szívizom- és életveszteség kiküszöbölhető. 2014-ben 16 ezer 646 ilyen mentők általi EKG jelküldés történt, míg csak 2015 januárjában 2309. A szívcentrumban egyenesen az ügyeletes orvos okostelefonjára érkezik a mentőkocsiból származó jel.

- A rendszernek köszönhetően minden időben jelentkező infarktusos betegnél elvégezzük a katéteres intervenciót. Az elvégzett műtétek számát figyelembe véve hazánk a gazdaságilag fejlettebb országokat tekintve élen jár - tette hozzá a professzor.

A katéteres ellátás megszervezése óta csökkent a halálozás

A szívinfarktus azonnali ellátásában már évtizedes múltra tekint vissza ez az egységes életmentő ellátási rendszer, az azonnali katéteres koszorúsér-megnyitás. Az ellátási lánc a beteg rosszullétének helyszínétől a definitív ellátásig az év minden napján, a nap 24 órájában azonos hatékonysággal működik, kimutathatóan csökkentve a betegség halálozását.

A közép-magyarországi régióban az öt centrum ügyeleti rendszerben felváltva, a többi régióban pedig folyamatos készenlétben fogadja a betegeket.

- Ugyanakkor azok a betegek, akik nem kérnek időben segítséget, akik otthonukban szenvedik el a szívinfarktus, akik nem kerülnek a fenti Stent for Life rendszerbe, közöttük az azonnali ellátás elmaradása több halottat és elnyomorodást eredményez - hangsúlyozta az elnök.

A hosszabb tanakodási idő miatt nálunk a korszerű ellátás dacára is rosszabbak a halálozási adatok, mint Franciaországban

A panasz kezdetétől a segélykérésig terjedő tanakodási idő európai kitekintésben sajnos hazánkban a leghosszabb, mintegy 120 perccel több, mint például a szomszédos Ausztriában.

A hosszabb késés nagyobb halálozási számot jelent, éppen ezért a hezitációs idő csökkentését célzó médiakampányokat, és betegoktatást kell végezni a késési idő mérséklése, a Stent for Life rendszeréhez való teljesebb hozzáférés érdekében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!