Életmód

2015.04.23. 13:59

A gerinctorna kötelező: nagyon fontos combnyaktörés megelőzésére

Szombathely - Csütörtök délelőtt a Váci utcai nyugdíjas klubban egy vidám kis társaság gerinctornán vett részt. Miért fontos ez?

Némethy Mária

A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének is fontos eszköze. Naponta pár percet érdemes rászánni. Idős korúaknak különösen (már-már kötelezően) ajánlja Zsenák Keresztes Rózsa Kinga jógaoktató. Miért?

– Gyakori idős korban, hogy megbillen az ember, és tehetetlenül elesik, ami gyakran sajnos combnyaktöréssel jár. A gerinctorna a gerinc közeli izmokat mozgatja át, azokat erősíti, így ilyen megbillenéskor nem esik el tehetetlenül az ember, s nem következik be a törés. Ha rendszeresen végzi a tornagyakorlatokat, akkor ugyanis megerősödik a gerinc melletti izom. Ennek a korosztálynak azért is jó ez a torna, mert az anyagcsere ilyenkorra már lelassul, s székrekedés ellen is ajánlott.

 

Meg kell tanulni az időseknek, hogy pár egyszerű, hozzákészülődést nem igénylő gyakorlattal hogyan tehet, és kell kompenzálnunk a sok üléssel járó munka túlterhelő hatását. Ne feledjük: idős korban ,,ülőmunkának" tekintendő a fotelban ülve történő TV-nézés, a kézimunkázás, az olvasás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!