Életmód

2015.08.28. 08:55

Az alvás egészség

Körkép - Ideális módon a nap harmadát alvással töltjük. Az alvászavart egészségünk érdekében fel kell számolni.

Némethy Mária

Gyerekek, időjárás, betegségek, alvási gondok. Magánfelmérésem szerint ezek a top témák, ha ezüstkorúak beszélgetnek egymással.

Kicsit utána olvasgatva, nem is gondolnánk, milyen fontos az alvás, amit a mi kultúránk a mindennapok sodrában nem tart fontosnak. Szórakozás, vagy közbejött, halaszthatatlannak hitt dolgok kedvéért el lehet csippenteni az idejéből. Ezt nagyon sokan így gondolják. A napirendjüket is úgy állítják össze, hogy ha úgy alakul, majd az alvásidő lerövidíthető.

Nem jól teszik.

Nemzetközi kutatások szerint a 65 éven felelüli embereknek a fele alvászavarral (insomnia) bajlódik. Ezt előidézhetik krónikus betegségek, amelyek közül az ízületi fájdalom a legtipikusabb alvás-zavart okozó baj. De az asztma, s más légzőszervezi betegségek miatt is gond támadhat az alvással. A depresszió is éjszakai felébredésekkel, vagy túl korai ébredéssel jár.

Amire viszont kevésbé gondolunk: a többféle gyógyszer együttes alkalmazása is alvászavarhoz vezethet. Ennek gyanúját mindenképpen meg kell beszélni kezelőorvosunkkal, aki ilyenkor gyógyszerváltást javasol.

A lényeg: a rosszul alvással foglalkozni kell, hiszen többféle negatív következménnyel járhat. Rendszertelenné válik az étkezés, beszűkül az érdeklődési kör, felborul a mindennapok addigi rendje, azaz a normális életvitel.

A jó alvásért meg kell tenni mindent. Például nem szabad este, lefekvés előtt intenzív testmozgást végezni. A körülmények megteremtése is fontos: a megfelelő hőmérséklet, fényviszonyok, hangok kialakítása környezetünkben. Az sem jó, hogy sokan rögtön lefekvés után valamilyen problémán kezdik el törni a fejüket. Erre szakítsanak időt napközben és keressenek rá megoldást is, hozzanak létre valamilyen nyugvópontot. Nagyon fontos a napirend, tehát a mindig ugyanabban az időben történő lefekvés. Ezzel belső óránkat erősítjük.

Általános szabály: az éjszakai nyugodt alvásidő csak akkor jön létre, ha napközben a szunyókálás nem több egy óránál. Az idős korban megőrzött fizikai aktivitás sétálgatás, kertészkedés, torna, izomnyújtó gyakorlatok nagyon jól előkészítik szervezetünket az elalvásra. Ha netán túl korán elálmosodnánk, vagy nagyon korán, már hajnalban felébredünk, akkor a délutáni órákban több időt érdemes a szabadban, a napfényben eltölteni.

Ha valaki egy hónapja, vagy már régebb óta rosszul alszik, napközben pedig fáradtnak érzi magát, helyesen teszi, ha felkeresi orvosát. Ha másként nem megy, akkor altatóval, de aludni hosszan és mélyen nagyon fontos az emberi szervezet számára. A megfelelő altatószer elősegíti a gyors elalvást, megszünteti az éjszakai felébredéseket, s másnap már nem is érezzük a hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!