Életmód

2015.09.16. 18:18

A vépi gyermekorvos nem turisztikai attrakciónak gondolja a Kneipp-módszert

Vép - A nagyszülők sokat tehetnek azért, hogy az unokáiknak és saját maguknak milyen lesz az egészségük. A testi és a lelki egészségük. A Kneipp-módszer segít.

Némethy Mária

Dr. Garda Károly vépi gyermekorvos 1987-88-ban Németországban dolgozott, ott ismerkedett meg a Kneipp-módszerrel.

– Ott az volt a csodálatos, hogy megtapasztaltam: az individualizmus, az egyén eltökéltsége milyen fontos tényező az egészség megőrzésében. „A lábad mindig kéznél van” életszemlélet, a kis közösségek megtalálása, a mozgás fontosságának tudata fizikális és lelki védelmet is ad az embernek. Ezért kezdtem el foglalkozni a Kneipp-módszerrel.

A XIX. században élt Sebastian Kneipp német katolikus pap volt, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit a gyógyászat ma is Kneipp-kúraként ismer.

Dr. Garda Károly 1987-88-ban Németországban ismerkedett meg a Kneipp-módszerrel. Ölbőn segítette a karitász Kneipp-kertjének létrehozását. Fotó: Egyházmegyei Karitász

Hogyan alkalmazható ez a mindennapokban? Dr. Garda Károly tömör válasza: – Én a Kneipp-módszert nem turisztikai attrakciónak gondolom. Nemcsak arról van szó, hogy volt egy pályázati lehetőség, kiaknáztuk, megépítettünk egy kertet taposókkal, gyógynövényekkel. Mint mindenben, ebben is a módszeresség a lényeg. Egy ilyen kert példát ad, ötleteket nyújt, ezeket hazavisszük, ám csak akkor érnek valamit, ha a mindennapi gyakorlatba, az életünkbe át is ültetjük azokat. Például a jó levegőn történő sétálás, a test naponkénti hideg vízzel való leöntése nagyon olcsó, de hatásos, a vérkeringésnek jót tesz, tágítja az ereket. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, mit bír el a szervezete, és azzal az eltökéltséggel kell bevezetni ezeket az életmódbeli újításokat, mint ahogyan a sportolók teszik: edzeni kell a testet, amíg megszokja.

A Szombathelyi Egyházmegyei karitász által létesített ölbői Kneipp-kertben sokan megfordulnak, és különösen élvezik a mezítlábas gyaloglást, mindeközben a talp reflexzónáinak érintésével javítanak testük különböző részeinek egészséges energiaellátásán. Egyszerű és nagyszerű módszer a mezítlábas járkálás.

– Én azt tartanám legfontosabbnak, a magyar emberek egészségi helyzetében történő gyökeres változásnak, ha az egyének végre tényleg ráébrednének arra: az ő kezükben van az egészségük, az életük minősége. Gyermekorvosként a jövő nemzedékének az egészsége foglalkoztat elsősorban, de mindenkinek tisztában kell lennie azzal: a családokban dől el, mennyire lesznek egészségesek felnőttek, gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!