Életmód

2015.10.17. 14:38

A sötétség hormonja nemcsak az alvásért és az egészségért felel, hanem hatással van a szaporodásra is

Talán kevesen tudják, de a fényszennyezés hatással van az alvási ciklusunkra is. Ha éjjel nem sötétben alszunk, nem termelődik megfelelő mennyiségű hormon, amely az alvásért felel.

Bajdó Bettina

Dr. Kolláth Zoltán csillagász, egyetemi tanár a fényszennyezéssel foglalkozik. Elmondta, hogy a melatonin az alvási ciklust irányító hormon. 24 órás ciklus alatt termelődik, ám ehhez megfelelő körülmények kellenek. A legfontosabbak a fényviszonyok: sötétben termelődik, ezért a sötétség hormonjának is nevezik. Idős korban csökken a hormon termelése, ezért alszanak kevesebbet az idős emberek.

Dr. Kolláth Zoltán kutató a fényszennyezés alvási hatásait is vizsgálja
Fotó: Cseh Gábor

- Már a televízió fénye is elegendő ahhoz, hogy ne tudjunk jól aludni - folytatta a csillagász. - Sokszor a szülők a konnektorba dugott éjjeli fénnyel próbálják megnyugtatni a félős gyerekeket, ám ezzel tudtukon kívül rosszat tesznek. A melatonin termelődése ugyanis fény hatására leáll. A hormon nemcsak az alvásért felelős, hanem erős antioxidáns is. Vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy a hormon megfelelő termelődése védő szerepet játszik a prosztata-, gége és mellrák kialakulásában.

A váltóműszak is nagy veszélyt jelent, ugyanis felborítja a hormon termelődését. Izraelben mutatták ki, hogy a váltóműszakban dolgozó nőknél gyakoribb a mellrák kialakulása.

A melatonin kiválasztása az évszakok szerint változó fényviszonyokhoz is igazodik. Továbbá befolyásolja a szervezet energiaháztartásáért felelős leptin nevű hormont, ezáltal közvetve az emésztőrendszert is.

Az egyetemi tanár szerint figyeljünk oda, hogy jól lesötétített szobában aludjunk, ne engedjünk be kintről sem fényt! Mikor a fény áthalad a retinán, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, így következik be az ébredés. A melatonin tehát igen jelentős szerepet játszik a test napi ritmusának szabályozásában, vagyis abban, hogy mikor alszunk el, mikor ébredünk fel, mennyire mélyen alszunk és mennyire tudjuk kipihenni magunkat. Azt is kimutatták már a tudósok, hogy a melatonin emellett szabályozó hatással van a női szaporodásra, valamint az öregedésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!