Életmód

2016.01.02. 11:28

Cukorbeteg? - Ne adja fel, nem kell drasztikusan megváltoztatnia étkezési szokásait

A cukorbetegség korunk népbetegsége. Sokan azonban már a kezdeteknél feladják, amikor életmódot kellene váltani. Pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásainkat azért, hogy egészségesebbek lehessünk. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének három tippje remek kiindulópont lehet az új kezdethez.

Zsingor Tünde

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint ha szeretnénk egy kicsivel jobban érezni magunkat a bőrünkben, fittebbek, kiegyensúlyozottabbak akarunk lenni vagy megszabadulni egy-két plusz kilótól, nem kell az egész kamra tartalmát a kukába dobni. Elég csupán, ha egy-két alapanyagot cserélünk valami újra, valami másra. Például a töltött káposztát készíthetjük barna rizsből vagy árpagyöngyből, a hagyományos fehérliszt mellett használhatunk zablisztet, és tehetünk energiamentes édesítőszert, illetve kevesebb cukrot a sütemények töltelékébe. Egyszer-egyszer a túrós csuszában a hagyományos tésztát lecserélhetjük durum- vagy tönkölytésztára. Bár látszólag nem túl nagy változás, mégis a gyorsan felszívódó szénhidrátokat lassan felszívódóval helyettesítettük, ami nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünket, ezáltal könnyebb odafigyelni a mértékletes fogyasztásra.

Télen valamiért az emberek többsége azt gondolja, hogy sokkal nehezebb finom, friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni a piacon, mint nyáron. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége erre pont rácáfol, szerintük a választék éppoly széles és színes, mint a melegebb hónapokban, csak sokan nem mernek megismerkedni a számukra még idegen fajtákkal. Például meg lehetne ízlelni a cikóriát vagy a pasztinákot, de fogyaszthatunk csicsókát vagy naspolyát is. A cikória és a pasztinák jó hatással lehet az emésztési panaszokra, a csicsóka rostban (inzulinban) gazdag, a naspolyának pedig számottevő a C-vitamin tartalma. Azt ajánlják, ha legközelebb bevásárolni indulunk, kérdezzünk rá az eladótól, milyen új, friss áruk érkeztek. Amellett, hogy egy kis változatosságot csempészünk a hétköznapi ételeinkbe, több gyümölcsöt és zöldséget is fogunk fogyasztani, sőt még a vitaminraktárunkat is felturbózhatjuk!

Jámbor Éva vérnyomását Pohánka Edit méri az ANTSZ szűrőprogramján  
Fotó Unger Tamás

Bár a családi lakomák hozzátartoztak az ünnepekhez, és szeretjük nagymamáink hagyományosan elkészített ételeit, az ünnepek után is törekedjünk arra, hogy az ételek készítésekor zsírszegény technikákat alkalmazzunk, mint például a sütőpapíron vagy a sütőzsákban sütés. Nem szükséges teljesen kiűzni a zsiradékok felhasználását az étrendünkből, de arra ügyelhetünk, hogy a telített zsírsavak helyett a telítetleneket részesítsük előnyben. Az olívaolaj mellett kipróbálhatjuk a szőlőmag- vagy a tökmagolajat, amelyekkel az étkezések mellé kínált salátáinkat ízesíthetjük.

Sokszor összekeverjük az éhségérzetet a szomjúsággal, ezért mielőtt a hűtőszekrény felé vennénk utunkat, igyunk meg egy nagy pohár vizet és várjunk 15 percet. Ha munka közben az asztalunkon tartunk egy nagy flakonnal, sokkal többször fogunk majd utánanyúlni, kevésbé leszünk éhesek és kellőképp hidratálhatjuk a szervezetünket is. Ha egy vastagabb átmérőjű szívószálat teszünk az üvegbe és úgy isszuk meg a vizet, észre sem fogjuk venni, hogy milyen gyorsan el tud fogyni!

 

Télen több C-vitamin szükséges

A szövetség szerint, ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Tévhit azonban, hogy télen nehezebb ételeket kell ennünk. Télen nagyobb mennyiségű C-vitamin szükséges: karbantartja a keringést és erősíti az ellenálló-képességet. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben elkezdünk fázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!