Életmód

2016.01.20. 11:46

Önvédelmi tanácsok - Így védekezz, ha megtámadnak

Lövő – Az önvédelem szerepe felértékelődött az utóbbi időben. A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki teheti, tanuljon önvédelmet Az egyik legkeményebb és leghatásosabb taktikai és önvédelmi rendszerről beszélgettünk a lövői Tóth Lajossal, a Krav Maga SC. Sopron segéd instruktorával.

Elek Szilveszter

– A krav maga a több ellenfél elleni küzdelemre, késes, botos, lő- és más fegyveres támadások elleni védekezésre, valamint a pusztakezes harcra készíti fel a tanulókat. Elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére, és azok nagyon gyors kezelésére. Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző, szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok. A tanulónak nem egy hierarchikus rendszerben kell egyre magasabb fokozatot elérnie, hanem gondolkodásra serkentő fizikai és mentális tréningen vesz részt, ahol ő van a középpontban, ahol minden róla szól – hallottuk Tóth Lajostól.

Fotó: Lőrincz Diána

A krav maga létrehozója a budapesti születésű Lichtenfeld Imre, aki húsz éven keresztül a testnevelés- és a közelharc-oktatatás vezetője volt az Izraeli Védelmi Erőknél. Célja egy olyan univerzális rendszer megalkotása volt a fegyveres erők számára, amely kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárki által elsajátítható a lehető legrövidebb időn belül.

– Több harcművészeti irányzatot kipróbáltam, a krav maga-t 2007-ben kezdtem el tanulni. A más önvédelmi harcművészetektől eltérő filozófiája és gyakorlata miatt gyorsan elnyerte a tetszésemet. Ráadásul viszonylag könnyen elsajátítható – mondta a segéd instruktor.

Tóth Lajos úgy tapasztalja, egyre többen ismerik fel, hogy a saját biztonságuk érdekében "áldozatot" kell hozniuk. Állítása szerint azokban, akik kipróbálják a krav maga-t, megvan a kellő motiváció, ezért a lemorzsolódás nem jellemző. Akik az első egy-két hónap edzéseit kibírják, azok általában maradnak.

Tóth Lajos megosztott velünk öt tanácsot, amelyek minannyiunk számára nagyon fontosak:

1. A nők gyakrabban esnek áldozatul, mint a férfiak, hiszen könnyebb célpontnak tűnhetnek. A legfontosabb, hogy mindig legyünk éberek. Csendes környéken ne nézzük folyamatosan a telefonunkat, ne hallgassunk zenét, hiszen így biztosan későn vesszük észre a támadót.

2. Gyakran előfordul, hogy az utcán megállítják az embert. Először persze mindenki arra gondol, hogy biztos útbaigazítást kérnek. Ha nincs körülöttünk sok ember, tartsuk meg a távolságot!

3. Ne üljünk túl sokáig parkoló autóban! Ha várakoznunk kell, zárjuk le. Amennyiben sötét van, és a környéken nincs senki, egyáltalán nem biztonságos, ha nyitva hagyjuk az ajtókat.

4. Legyen nálunk paprikaspray, gázspray – ezeket tartsuk ott, ahonnét könnyedén elő tudjuk venni.

5. Mindig tudja valaki, hogy merre járunk! Ha futni indulunk, vagy a buliból egyedül megyünk haza, mondjuk el egy barátunknak.

– Ha megtámadják az embert, szinte biztosan bepánikol, és nem feltétlenül fog emlékezni ezekre a tanácsokra, ezért azt javaslom, hogy aki teheti, menjen el egy alap önvédelmi órára, ahol szakképzett oktatók megtaníthatják a helyes viselkedésre, és arra, ha fizikai erőszakra kerül sor, mi a teendő – hangsúlyozta Tóth Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!