Életmód

2016.02.17. 10:34

A hasznosságtudat gyógyít - Egy mesemondó nagymama, barkácsoló nagypapa fontos a család életében

Az idős ember nem feltétlenül beteg ember. Tény, hogy az évtizedek múlása elhasználja a testet, kialakít bizonyos állapotokat, de a család, a környezet sokat segíthet abban, hogy jól érezze magát.

Némethy Mária

A szellemi hanyatlás súlyosbodásának megelőzése rendkívül fontos az idősödő ember számára. Korábban különféle agytornát, például rejtvényfejtést, nyelvtanulást, versek memorizálását ajánlották erre. Ez ma is hasznos, de a kutatók a legutóbbi években a szellemi hanyatlás leghatékonyabb módjának azt tartják, ha a nyugdíjas és a környezete erőfeszítést tesz a hasznosságtudatának megőrzése érdekében.

Természetesen ilyen esetben a feladat elvégzésének sebességében nem lehet elvárni a fiatalabbakra jellemző teljesítményt, de kedvességgel, figyelmességgel igenis „díjazni”, elismerni kell az idősödő ember munkáját.

A hasznosságtudat megőrzését, erősítését elősegítő feladatok közül idős korban a legfontosabb időtöltés: részvétel az unokák, dédunokák nevelésében, afféle „bébiszitter” szolgálat a családon belül. Ilyenkor nagyon fontossá válik a mesemondó nagymama vagy a barkácsoló nagypapa. A nagyszülők valamilyen fontos családi ügyben (például hivataltól, szervizből) várható telefonhívásnál ügyeletet tarthatnak. Nagyon fontos bevonni, megkérni őket a családi összejövetelek, különféle programok vagy az ünnepek előkészítésének szervezésére, megtervezésére.

A nyugdíjast be lehet vonni a család életébe másképpen is. Például ő képviselheti a családtagokat nyilvános eseményeken, alkalomadtán az unokák szereplésekor, ünnepélyein, lakógyűlésen, szülői értekezleten.

A szabad fizikai vagy szellemi kapacitás birtokában lévő idős családtag járhat el számlák, hivatali ügyek intézésében, a családi irattár rendezésében, családfa készítésében, családi fényképek rendezésében, azok helyszíneinek azonosításában, lejegyzésében, családi tárgyak, például bútorok, eszközök eredetének, használatának azonosításában, régi szokások, háztartási eljárások, kézműves módszerek, receptek felidézésében, megtanításában, családi kirándulásokon történtek felidézésében.

A legtöbb idős ember, ha figyelmet, törődést érez, máris hasznosnak érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!