Életmód

2016.03.02. 19:44

Egyesült Kalácsok

Könnyen lehet, hogy annyi a kürtőskalács lehetséges világsikerének.

Kerekes Béla

Ez a dolog, mármint hogy a glóbusz nagyobbik fele által nem ismert, székely-magyar gasztronómiai vívmány egyszer úgy terjed szét a világban, mint anno a hamburger, úgy lebeg 25 éve a vállalkozó kedvű magyar népesség feje felett, mint Széles Gábor lelki szemei előtt a repülő csészealj. Sokan megpróbálkoztak azzal, hogy büfében (divatos szóval street food-jelleggel) terjesszék a kézművesvásárok túlárazott, mégis hatalmas sorokat összetorlasztó termékének igéjét, ám mindeddig átütő sikertörténettel nem sikerült meggyőzni engem. Sógoromék például a közismerten édesszájú araboknál akarták meghonosítani a kürtőst a baklava szomszédságában, ám mégsem akart heves tempóban megtérülni a befektetésük, amiben közrejátszhatott az, hogy az arab alkalmazottak szívesen adták tovább a franchise-rendszerben sütött termékeket nem teljesen legális csatornákon.

A sikerről azonban továbbra sem tettünk le mi magyarok, ezért bukkanhat fel a közösségi hálón időről időre, hogy miért is nem csinálja meg valaki Amerikában, és aztán a túlsúlyos jenkik majd sutba dobják a donutot meg a juharszirupot, és kürtőskalácsért ütik majd a pultot a Mekiben. Ám éppen a közösségi oldal hozta el a veszélyt. A rendkívül olvasott, amerikai Mashable nevű hírgyűjtő oldalon, amely a Facebookról szedi rajongóit, megjelent: Prágában tudják, hogy kell élni, hiszen nézzük meg, fogják ezt a trdelnik nevű „fánkot", és megtöltik a tetejét fagyival. A hedonista kis életképet 72 ezren osztották meg, és több százezren lájkolták (vagy mit is csinálnak most, hogy több kis ikont is lehet nyomogatni ott). A gond az, hogy ha megnézzük a „hagyományos cseh édesség", a trdelnik fotóját, akkor kiderül, hogy ez bizony frankón kürtőskalács, az először 1784-ben feljegyzett, székely, csakisamiénk édesség leszármazottja, amely egyébként más kelet-európai országokban is jelen van. És most fagyit nyomtak bele, mert az amerikai a pillecukrot is keksszel eszi, kell neki a betevő cukor.

Az oldal most még csak arra biztat, hogy menjenek a tengerentúliak Prágába, de ismerve a tengerentúli vállalkozói szellemet, hamarosan valaki megveszi a jogokat, és elkezdi iszonyatos marketinggel nyomni a borzasztó, fagyis, mutáns kürtőst, tartósítva, adalékanyaggal - vagyis elrontva. Itthon pedig szétpukkad az álomlufi, és már csak a lángosban bízhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!