Életmód

2016.05.07. 07:42

Miért ütötték le a császár fejét? - a kínai orvoslás titkai

A kínai kultúra iránt érdeklődők sokasága gyűlt össze a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kar és a PTE ETK Konfuciusz Intézet közös rendezvényén a Tóvendéglőben, ahol vendég volt a kínai igazgató, Mao Hong és a szakmai, stratégiai, fejlesztési vezető, dr. Hegyi Gabriella professzorasszony is.

Merklin Tímea

Dr. Hegyi Gabriella professzorasszony a szombathelyi rendezvényen

A gyógyítás nem objektív dolog, hanem spirituális tevékenység. Van tudományos része, de van olyan is, amiről nem tudjuk, hogy működik - mondta dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a köszöntőjében, amiben azt is kiemelte, mi segít igazán a betegen: az egész ember szemlélete szükséges, ha valami több ezer éve működik, lehet benne valami.

Mao Hong professzorasszony arról beszélt a szombathelyi közönségnek, hogy a napokban Weöres Sándor Galagonya című versét olvasta, és nagyon megtetszett neki. Kiemelte, hogy úgy véli, a kiejtés hasonló a kínaihoz. Megtudta, hogy a költő Szombathelyen született, Pécsen végezte a tanulmányait, és kétszer is járt Kínában, nem véletlenül kapcsolódik össze a két város ezen a napon a kínai kultúra által.

Koszogovics Mihály edző tanítványai az egészséget megerősítő tai chi és kungfu formagyakorlatokat mutattak be a közönségnek, majd dr. Hegyi Gabriella tanszékvezető egyetemi tanár, a budapesti Yamamoto Intézet igazgató főorvosa tartott előadást, akinek a PTE ETK Konfuciusz Intézetének létrejötte köszönhető. A hagyományos kínai orvoslás történetét vázolva megemlékezett arról a császárról is, aki akkor üttette le orvosa fejét, ha megbetegedett, mert nem vigyázott eléggé rá. Ennyire fontos, a gyógyítást is megelőző érték az egészségben való megtartás.

Az ember a legfontosabb, akit testi-lelki-szellemi egyensúlyba akarunk hozni, a számunkra hozzáférhető eszközökkel - mondta. - Az egészségügyi világszervezet (WHO) irányelve, hogy a tradicionális medicinákat integrálni kell a nyugati orvoslásba, szabályozott körülmények között hozzáférhetővé kell tenni a betegek számára. E stratégia megvalósítását 2023-ig jelölték ki.

A hagyományos kínai orvoslás írott története több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Már az ókorban elkülönült az orvosi munka a sámánok és varázslók tevékenységétől, az időszámításunk előtti második században már úgy gondolták, „a betegségeket természeti jelenségek okozzák”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!