Életmód

2016.05.22. 17:32

TRENDELŐ: Tesi, matek, Minecraft

Miközben viták kereszttüzében és „átalakítás alatt” tábláktól tűzdelten áll a hazai oktatásügy, egy igen követendő, végül is pénz nélkül is megvalósítható ötlettel találkoztam a neves brit napilap, a The Guardian hasábjain. A cikk egy tanárról és osztályáról szólt, akik a megszokott tanrend mellett egy rendkívül korszerű módszert alkalmaztak a nebulók ismereteinek elmélyítésére.

Mehlhoffer Tamás

Az ötlet alapja a Minecraft nevű számítógépes játék vagy inkább világjelenség. Na most a Minecraftnál álljunk meg egy pixelnyit, mert ennél különösebb mánia nincsen jelenleg a tinik körében. Abban a korban ugyanis, amikor a konzolos játékok előzeteseiben és összekötő filmjeiben az animált hősök mimikai ráncait alig lehet megkülönböztetni egy B-kategóriás hollywoodi színészétől, a Minecraft kábé úgy néz ki, mint egy Commodore-játék a nyolcvanas évekből, csak a pixelkockák háromdimenziósak. Világokat és szereplőket kell építeni a kockákból, mintha virtuálisan legóznánk. Fapad, mégis imádják, óriási biznisz, plüssfigurákat vesznek és skinükkel (játékbeli alakmásukkal) gyártatják a telefontokot.

Nos, a tanár ötlete az volt, hogy miért ne építenék meg például a Szentivánéji álom (Angliában vagyunk) világát közösen, és miért ne rejtenének el benne a megértést segítő figurákat, jeleneteket, helyzeteket. De a tantárgy és téma bármi más is lehet, több területen is bevethető a Minecraft. Ott az órán a mobil nem tiltott, hanem tanszer, a tiniket érdeklő világ pedig nem az idősek által lenézett hóbort, hanem a közeledés eszköze. Lehetne így is, nem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!