Életmód

2016.06.08. 09:48

Mivel űzzük el a szúnyogokat?

Az elmúlt napokban több internetes portálon is olvashattuk, hogy mivel kellene a szúnyogokat távol tartani az otthonunktól és persze a bőrünktől.

Simán Klára

Egészen aranyos – ám tapasztalataink szerint nem hatékony – megoldások között tobzódtunk: a zsálya, a menta volt a kedvencünk. Elvileg ezek erős illatát olyannyira nem kedvelik a vérszívó kis zümmögők (azaz a nőstény szúnyogok, hiszen a nagyobb és félelmetesebb hímeket nem igazán érdekeljük), hogy azonnal elpályáznak a közelünkből. Ezt továbbgondolva a vízpartokon élő növények – köztük a zsálya és menta – jutottak eszünkbe, és az ott kapott apró, viszkető piros foltok... maradjunk annyiban, hogy a vízpartokon igenis vannak szúnyogok. Legalábbis ahol nem irtják őket, hiszen a legtöbb helyen már helikopterrel szórják az emberre nem veszélyes, a szúnyogok szaporodását azonban teljesen gátló szert. Ennek köszönhetően például a Balatonnál alig-alig tapasztaljuk a kellemetlen rovarok jelenlétét.

Ez is megoldás, legalább egy szúnyoggal kevesebb, de a vízparton jobb a bőrön használt riasztó Fotó: Szendi Péter

A vasi vizek közül csupán néhány helyen érezzük, hogy éhes nőstények szeretnének lecsapni ránk, mint potenciális vacsorára. Ilyenkor célszerű használni valamilyen riasztó folyadékot: vannak olyan spray-k, amelyek nem tartalmaznak semmilyen mesterséges összetevőt – csupán természetes illatanyagaiknak köszönhető, hogy valahogy már nem tűnünk olyan ínycsiklandónak a szúnyogok számára. Ami a lakást illeti: hasonló jellegű gyertyák is léteznek, ezek meghitt fénye még romantikus hangulatot is varázsol az otthonunkba... A füstölők közül viszont nem tudunk melléfogni: a szúnyogok utálják a füstöt, mindegy, milyen. (Mi azért nézzük meg, hogy nem tartalmaz-e mérgező, káros anyagot.) Még egy jó tanács: a parfümöt felejtsük el, ha jót – és nem szúnyogcsípéseket – akarunk: az édes illatok vonzzák a vérszívókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!