2017.02.24. 19:25
Chia mag: az új szuperélelmiszer
A chia magot, vagy másik nevén az azték zsálya magot sokan a világ egyik legegészségesebb ételének tartják.
Napjainkban egyre jobban elterjed az egészséges életmódot követők között, hiszen felhasználása nagyon sokrétű, édes és sós ételekhez egyaránt hozzáadható. Igazi superfood-dá nőtte ki magát az elmúlt években. Paraguayban, Bolíviában, Argentínában, Mexikóban és Guatemalában rendszeresen használják, a mindennapi táplálkozás része tápláló italként és élelmiszerforrásként. A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. Nagy mennyiségben található benne kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne - mindemellett szinte nulla a kalóriatartalma. Magas rostartalma miatt hamar eltelít és jóllakottságérzetet okoz, mert a vizet felszívva sűrű géllé alakul és kitölti a gyomrot. A chia magból napi négy evőkanál fogyasztása ajánlott. A vásárlásnál figyeljünk oda, hogy csak fekete és fehér magokból álló keveréket válasszunk, a vörös magok még éretlenek.