Életmód

2017.03.29. 13:25

Mutatjuk, hogy miről ismerhető fel ha valaki játékfüggő

Hazánkban jelenleg a videojátékosok 3 százaléka súlyos, 15 százaléka pedig közepesen veszélyeztetett.

A szakemberek szerint tiltás helyett a beszélgetés, a különböző társas programok és a sportolás lehet a gyógyír a függőségre - írja a HVG.hu.

A honlap szerint az ELTE készített egy kutatást, ami kimutatta, hogy a játékosok mintegy ötödénél jelentkeznek valamilyen mértékben a problémás játékhasználat jelei. A magyar játékosok 3 százaléka súlyosan, 15 százaléka pedig a közepesen veszélyeztetett kategóriába tartozik, ami automatikusan nem jelenti még azt, hogy ők tényleges függők lennének, azonban érdemes odafigyelni rájuk.

A közvélemény szerint főként a játékkal töltött idő mennyisége révén válhat valaki függővé, azonban a legfrissebb kutatások szerint ez téves megállapítás, sokkal inkább a személyiség, a szociális háttér és a játékhoz való hozzáállás a meghatározó.

A cikk szerint a függőségre hajlamos játékosok ezekről ismerhetők fel:

• Fantáziálás: gondolatban akkor is a játékról álmodozik, amikor éppen nem játszik

• Megvonási tünetek: hiányérzet és feszültség keletkezik benne, amikor nem játszhat

• Túlhasználat: nem tudja kontrollálni a játék mennyiségét, pedig szeretné

• Belefeledkezés: elveszti az időérzékét, teljesen elmerül a játékban és emiatt elhanyagolja a feladatait

• Konfliktusok: a fenti okokból összetűzésbe kerül a környezetével, gyakran hazudik a játékkal töltött idő mennyiségéről

• Elszigetelődés: elhanyagolja a barátait, kapcsolatait, így magányossá válik

• Testi tünetek: elhízás/fogyás, a szem megerőltetése, hátfájás és egyéb mozgásszervi betegségek, valamint általános fáradság és kimerültség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!