Életmód

2017.07.02. 12:40

Az anyatej szomjoltó

A babáknak is melegük van a kánikulában. Ne öltöztessük túl őket, és ha a szomjukat akarjuk oltatni, ne vizet, hanem lehetőség szerint anyatejet itassunk velük.

Tóth Kata

Ne tévesszen meg bennünket az, hogy hidegek a végtagjaik, a néhány hónapos vagy nagyobbacska babáknak, csakúgy, mint a felnőtteknek, a hőségben melegük van. Nem kell, hogy 30 fokban zoknit adjunk rájuk, és az sem, hogy betakarjuk őket a babakocsiban. Rétegesen sem kell őket öltöztetnünk: szükségtelen ilyenkor a pelenka vagy a rövid ujjú body fölé még pólót, inget erőltetnünk rájuk. Ha azt tapasztaljuk, hogy izzadnak, inkább fürdessük meg őket langyos vízben, majd törölgessük meg a bőrüket.

A babák szomjasak, jobban, mint a tavaszi, őszi, téli hónapokban, de a szomjoltás, ha szoptatunk, ne azt jelentse, hogy vizet itatunk velük! Az anyatejnek nagyon magas a víztartalma. Az igény szerint szoptatott csecsemőknél az elfogyasztott tejmennyiség fedezi a kisbaba folyadékigényét. Az első hat hónapban kizárólagos szoptatást javasolnak a szakemberek. Ez alól a kánikulai napok sem kivételek. Ilyenkor a csecsemő gyakrabban és rövid ideig szopik: megissza a vizes elsőtejet, ez tökéletes folyadékforrás a számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!