Életmód

2017.08.10. 15:25

Növekvő műanyagszennyezés

SZOMBATHELY - Az 1950-es évek óta megközelítően 8,3 milliárd tonna műanyag terméket gyártottak, amelyeknek egy része hulladékká válása után hulladéklerakóba került, de bőven jutott belőle vizekbe, erdőkre, mezőkre is.

Egy amerikai tanulmány szerint a műanyag termékek gyártása növekvő tendenciát mutat, emiatt az éghajlatváltozáshoz hasonló, gigantikus környezeti válságot jelenthet a műanyag hulladékok elhelyezésének problematikája.

1950-ben kezdődött a mű-anyagok tömeggyártása, ekkor még 2 millió tonna mennyiségről beszélhettünk. 2017-ben ez a szám várhatóan 8,3 milliárd tonnára nő, 2050-re pedig elérheti a 34 milliárd tonnát is! A Kaliforniai Egyetem professzora, Roland Geyer szerint, ha vizualizálnánk a jelenlegi 8,3 milliárd tonna műanyag hulladék mennyiségét, akkor képzeljük el, hogy az egy Argentína területű országot körülbelül 25 cm magasan ellepne. Minden percben 1 millió darab mű-anyag palackot adnak el a világban, és ez a szám 2020-ra várhatóan 20 százalékkal nőni fog. Ez a növekedési ütem több mint aggasztó! Ráadásul Földünk legtávolabbi, ember nem lakta tájaira is elsodorja a víz ezeket a hulladékokat. A Csendes-óceán déli részén lévő lakatlan korallzátonyokon 18 tonna műanyag hulladékot szedtek össze, és az alig lakott sarkvidékek is bővelkednek a műanyag csomagolóanyagok maradványaiban.

A műanyag hulladékok egyre nagyobb mértékben lepik el környezetünket Fotó: https://www.theguardian.com/environment

A szabadban, a vizekben található hulladék veszélyezteti a vadon és a vizekben élő állatokat, rajtuk keresztül az embereket is, hiszen bekerülnek a táplálékláncba. A Plymouth Egyetem tanulmánya szerint az Egyesült Királyság partjai mentén kifogott halak egyharmadában, tőkehalakban, makrélákban, kagylóféléknél is találtak műanyag maradványokat, de a műanyag szennyeződés a szárazföldi ökoszisztémára is jelentős hatással van már.

A műanyag termékek gyártásának ily nagymértékű növekedése a csomagolóanyagok, az egyszeri felhasználású konténerek és palackok elterjedésének tulajdonítható. Az elmúlt 70 évben a műanyag termékekhez hasonló nagymértékű anyagfelhasználás csak acélból és cementből volt az építőiparban, de ezek az anyagok több évtizedig nem válnak hulladékká, szemben a műanyagokkal, amelyek élettartama átlagosan maximum négy év. Szomorú statisztika: 2015-ben Földünkön közel 7 milliárd tonna műanyag hulladék keletkezett, de ennek csak 9 százalékát hasznosították újra, 12 százalékát elégették, 79 százalék pedig lerakókba vagy a szabadba került. E tények birtokában talán a döntéshozók világszerte elgondolkodnak a "Hogyan tovább? Mit lehetne másképp?" kérdéseken.

Cikk forrása: https://www.theguardian.com



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!