Életmód

2017.08.22. 17:45

Viszlát csipszek- Tiltólistára kerültek a cukros üdítők, a sós snackek is

Az elhízás nemcsak egy állapot, hanem betegség, amely még a dohányzásnál is jobban megrövidíti az ember életét. A gyerekkori túlsúly a legveszélyesebb: cukorbetegség kialakulásához vezethet, magas vérnyomáshoz, vesebetegségekhez.

Tóth Kata

Szövődményei lehetnek a túl korai vagy túl késői pubertás, a lányoknál a ciklusproblémák és az önértékelési zavar. - Le kell ülnünk a gyermekeink mellé, és szó szerint bele kell táplálni az agyukba, hogy ha cukrozott, agyonsózott ételeket esznek, az árt az egészségüknek, vélekedik dr. Abdel Hameed csecsemő- és gyermekgyógyász. Meggyőződése, ahogy a kormánynak is: a gyermekkori egészséges táplálkozás kialakításában fontos szerepe van az iskolai büfék kínálatának is. Szijártó Róbert a vépi általános iskola büféjét üzemelteti: most - egy nemrég kiadott rendeletnek megfelelve - cukormentesítésre készül.

Szíjjártó Róbert úgy tervezi, banánnal és magas gyümölcstartalmú italokkal is feltölti a büfét Fotó: Szendi Péter

Szendvicsek, saláták, tejtermékek és gyümölcsök is szerepelnek szeptembertől az iskolabüfék kínálatában - talán kevesebb lesz az elhízott gyermek. Úgy kellene felnőniük a gyerekeknek, hogy az életük része legyen az egészséges táplálkozás. Nagyobb eséllyel lesznek ugyanis túlsúlyosak felnőttkorukra, ha már óvodásként, iskolásként pluszkilók vannak rajtuk. Ráadásul hajlamosabbak az elhízással együtt járó betegségekre is, magyarázza dr. Abdel Hameed csecsemő- és gyermekgyógyász. Molnaszecsődi rendelőjében éppen egy kislányt vizsgál, aki az édesapjával érkezett.

Dr. Abdel Hameed csecsemő- és gyermekgyógyász egy túlsúlyos kislány haskörfogatát méri molnaszecsődi rendelőjében Fotó: Szendi Péter

Hónapok a korrigáláshoz

Tanácsért fordultak az orvoshoz: mindketten szabadulnának az évek alatt összeszedett zsírpárnáiktól. Tisztában vannak vele, hogy nem lesz egyszerű dolguk, és dr. Hameed is ezt erősíti meg: hónapok kellenek a korrigáláshoz. Életmódváltásra, az étkezési szokások megváltoztatására van szükség. Arra, hogy felkeljenek a tévé, a számítógép elől, sétáljanak, ússzanak, mozogjanak. Házi sporteszközök beszerzését javasolja az orvos, ha valaki nem akar konditerembe járni, másokkal együtt sportolni. Hangsúlyozza: nagy-nagy türelem kell a látványos változáshoz. Ha egy gyermek három hónap alatt a testsúlya tíz százalékát leadja, az szép eredménynek számít. A hirtelen súlycsökkenéstől mindenkit óv: az a hormonális működésben okozhat zavart.

Harc az egészségért

Harcot indított a Fiatal Családosok Klubja és kezdeményezésükre a kormány is a gyermekkori elhízás ellen, az egészséges életmódra nevelés érdekében: egy nemrég kiadott rendelettel sikerül lesöpörniük az iskolai büfék polcairól a magas só-, cukor- és koffeintartalmú termékeket. Szeptembertől túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók a nevelési-oktatási intézményekben. Az iskolakezdéstől tiltólistán lesznek a csipszadó hatálya alá eső termékek: a cukros üdítők, a szörpök, az energiaitalok és a csomagolt sós termékek.

A vépi általános iskola büféjét üzemeltető Szijártó Róbert felkészült arra, hogy cukormentesítse a kínálatát: sós mogyorót, vattacukrot, csokis ostyát, kakaós csigát például nem, helyette túrós táskát árulhat. A melegszendvics maradhat. A cukrozott üdítőket magasabb gyümölcstartalmúra cseréli, és lesznek zöldségek, gyümölcsök - alma, barack, banán. A beszerzési forrásait nem változtatja meg, de szélesebb terméklistát kell kialakítania a gyerekek által kedvelt büfében.

Jó kezdeményezésnek és fontos lépésnek tartja az iskolai büfékben kapható élelmiszerekre vonatkozó nemrég kiadott rendeletet dr. Hameed. Az egyik leghatékonyabb módszernek arra, hogy visszatartsuk a gyerekeket az egészségtelen ételek fogyasztásától. Ha nincs kéznél a csipsz, a csoki, a cukros üdítő, akkor napközben nem jut eszükbe az iskolásoknak, hogy ilyeneket vegyenek, mondja.

Szendvicsek: halas, felvágottas, májkrémes, sajtos, túrókrémes

 

Saláták: joghurtos, görög, vegyes

 

Italok: tej, tej alapú turmixital, müzlis és natúr joghurt, kefir, ásványvíz

Édességek, nassolnivalók: müzliszeletek, aszalt gyümölcsök, olajos magvak

 

Önállóan kapható termékek: korpás, magos, rozsos zsemle, túrókrém, sajtkrém, friss gyümölcsök

Úgy kellene felnőniük, hogy az életük része az egészséges táplálkozás

Érdemes a lelkükre hatni

Le kell ülnünk a gyermekeink mellé és szó szerint bele kell táplálni az agyukba, hogy ha cukrozott, agyonsózott, zsíros, nehéz ételeket esznek, az nem használ az egészségüknek, sőt kóros folyamatokat indíthat el a testükben. Hétköznapi példákat sorolva figyelmeztetni kell őket: túlsúllyal nehezebben tudnak majd mozogni, biciklizni, futni. A tizenéveseknek érdemes a lelkükre hatni. A doktornak az a tapasztalata, a tinilányokkal könnyebb dolguk van a szüleiknek: ők jól akarnak kinézni, tetszeni akarnak. Ha viszont kezd átcsapni a fogyókúra az ellenkező végletbe, észnél kell lenniük a szülőknek, nehogy pszichés betegség, mondjuk anorexia nervosa alakuljon ki, és drasztikus mértékű legyen a fogyás. A szombathelyi Dohy Adél kislányát, a 12 és fél éves Dalmát nem fenyegeti az elhízás. Egy éve atletizál, előtte táncolt, és abban a korban van, hogy kimondottan foglalkoztatja a külseje, az alakja. Az anyukája az energiaital-fogyasztást ellenzi leginkább, és a megelőzésben hisz: Dalma már most tisztában van az egészségtelen ételek káros hatásaival. Anya és lánya sokat bringáznak együtt, a szabadidejüket aktívan töltik. Adél arra azonban ügyel: nem sulykolja a kislányba, hogy ha sokat eszik, kövér lesz. Nem szeretné, ha testképzavara lenne Dalmának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!