Életmód

2014.09.05. 09:17

A mozgássérülteknek is joguk átélni a segítségnyújtás örömét

Szombathely ‒ Fogyatékkal élők számára adott ki a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány elsősegélynyújtásról szóló könyvet.

Munkatársunktól

Csákvári Imre, az alapítvány ügyvezető elnöke elmondta: a könyvbemutatónál gyakorlati prezentációval is szolgáltak az érdeklődőknek. Ebben segítségükre volt Horváth Domonkos, egy vépi kerekes székes fiatalember, aki bemutatta, hogyan tud ő elsősegélyt nyújtani.

A könyv megírásának és kiadásának ötlete Lendvai Rezsőtől és lányától, Andreától származik. Évekkel korábban megkezdték az információgyűjtést a témához, tavaly pedig összeállt a kész anyag. Az Európában is egyedülálló könyv végül 500 példányban jelent meg, és egy speciális tanfolyam részeként oktatóanyagnak szánják.

‒ Az írást megelőzően kutatásokat végeztünk. Kétszáz-kétszáz fő egészséges és fogyatékos emberrel végeztettünk el tesztet, hogy kiderüljön, közülük hányan lennének képesek elvégezni egy újraélesztést ‒ mondta el Andrea. A vizsgálat során kiderült, a fogyatékkal élők közül kevesebben bíznak magukban annyira, hogy a feltett kérdésre igennel feleljenek. Mindebből kiindulva útjára indítottak egy képzéssorozatot, amely során megtanítják a mozgássérülteknek, hogyan tudnak korlátaik ellenére segíteni embertársaikon. A kurzus során kiderült a vezetők számára, hogy a fogyatékkel élőknek nem feltétlenül fizikai korlátaik jelentenek hátrányt, a lelki terhek sokkal nagyobb befolyással vannak rájuk.

‒ A jelentkezőknek a kurzus alatt rá kell döbbenniük, hogy nem kevesebbek ép embertársaiknál, és ugyanúgy képesek a hatékony segítségnyújtásra, mint ők ‒ mondta Lendvai Rezső. Hozzátette: a mozgássérülteknek is joguk, hogy megérezhessék a segítségnyújtás örömét. Ehhez fel kell oldani bennük a kisebbségérzést, mindezzel pedig az önbizalmukat is nagymértékben növelhetik. ‒ A tanfolyamon mi is sokat tanultunk tőlük, például azt, hogy miként hosszabbíthatja meg a karját egy tolókocsis mozgássérült. Mentésirányítóként sokszor kamatoztatom az itt szerzett tapasztalataimat ‒ mondta el Andrea.

Hozzátette, a kurzus során kiderült, sokan nem tudnak arról, hogy létezik süketnémák számára fenntartott telefonszám, amelyre a tőlük beérkező hívásokat fogadják. A segélykérők a 0620/411-6757-es számra küldhetnek SMS-t. Azáltal, hogy a könyvet kiadták és az érintetteknek bemutatták, Lendvai Rezső úgy érzi, talán pozitív változást indítottak el. Az elsősegélynyújtás során egy előre meghatározott protokoll szerint kell cselekedni, a mozgássérültek azonban képtelenek arra, hogy mindezt véghezvigyék. Ezért a fogyatékkal élők kiszorultak minden efféle kezdeményezésből, most azonban ők kerülhettek a középpontba.

‒ Egy kerekes székes nem feltétlenül képes hatékony mellkaskompressziót végezni. Ilyenkor keresnie kell egy eszközt, amivel meghosszabbíthatja a karját, ez lehet akár egy felmosó rúd is, de akár a lábával is végezheti a műveletet ‒ mondta Lendvai Rezső. Hozzátette, mindennek bemutatásával nagy port kavartak, hiszen nem csak, hogy felrúgják a protokollt, de az emberi méltóságot is sérti. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy vészhelyzetben mindennek háttérbe kell szorulni, mert a túlélés a tét. A kezdeti felháborodás idővel elcsitult, és úgy tűnik, kezdik elfogadni a leírtakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!