Életmód

2015.01.08. 11:45

Egyes teakeverékek erősítik az immunrendszert

Orfalu - A téli hónapok rövid nappalai, a borús, hűvös, nyirkos időjárás nemcsak a hangulatunkra van hatással, de kedvező feltételeket teremt arra, hogy bizonyos kórokozók könnyebben megbetegítsenek bennünket. Megtelnek az orvosi rendelők náthás, influenzás betegekkel.

Gyenes Csilla

Ha egy éven belül többször mutatkoznak nálunk a nátha tünetei, érdemes életmódunkat górcső alá venni, mert könnyen lehet, hogy a gyakori betegeskedések oka táplálkozásunkban, életformánkban keresendő. Előzzük meg a betegségeket, ne várjuk meg, amíg azok visszafordíthatatlanul legyőznek bennünket! Fitoterapeuta, méhészként fontosnak tartom, hogy megőrizzük fizikai aktivitásunkat, mozogjunk sokat és rendszeresen a természetben. A fizikai aktivitás hatására tisztulnak a légutak, a szövetek keringése javul, a salakanyag elszállításra kerül, emelkedik az endorfin, a „boldogsághormon" szint.

Gyenes Csilla Fotó: Bajdó Bettina

Emellett törekedjünk a mértékletességre, ellenkező esetben könnyen felboríthatjuk a szervezetünk egyensúlyát! A Vadvirág méhes- és füveskert vezetőjeként azt ajánlom, hogy erősítsük meg a szervezetünk védekezőképességét, azzal, hogy minél több nyers, helyi termelőtől vásárolt zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Ne vásároljunk félkész termékeket, konzerveket, minél több saját magunk által elkészített ételt együnk! Fontos még, hogy csökkenteni tudjuk a hús, a tej, a finomított liszt, a cukor felhasználását. Együnk minél több immunrendszerünket védő élelmiszert, például cukor helyett termelőtől származó mézet, természetes antibiotikumot a propoliszt, és magas fehérje és vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó virágport! Valamint C-vitaminban, nyomelemekben gazdag homoktövis, csipkebogyó és savanyú káposzta készítményeket.

A vörös húsok helyett is ajánlott sok halat enni, melyek segítségével pótolhatjuk szervezetünk szelén, D-vitamin és Omega 3 hiányát. A lereszelt, citrommal, mézzel ízesített nyers torma remek fegyver a megfázás ellen. A lereszelt, mézzel összekevert gyömbérből készült tea pedig enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, erősíti a szervezet védekező erejét. Egyes gyógynövényekből készített teakeverékek hársmézzel, akácmézzel fogyasztása meghűléses betegségek esetén kiváló gyógyító hatású. Javasolt gyógynövények: fekete bodza, hársfavirág, csipkebogyó terméshús, kakukkfű, apróbojtorján.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!