Életmód

2015.10.24. 08:51

A tökmagolajat lehet immunerősítőként vagy bőrápolóként használni

Szalafő - Nem árt időben felkészülni arra, hogy a téli időben szervezetünknek szüksége van a vitaminokra. Ezt akár olajokból is beszerezhetjük.

Bajdó Bettina

A Batha-portán a háziak egészségesen élnek. Az általuk sajtolt olajaikat már nagyon sokan kipróbálták, s visszajárnak hozzájuk, hogy megosszák tapasztalataikat – árulta el Batha Judit és Batha Pál. Hozzátették, az egyik legismertebb olaj a tökmagolaj, melynek immunerősítő szerepét nem kell hangsúlyozni.

– A héj nélküli tök magjából nyert olaj jó terápiás hatása miatt a népi gyógyászatban közismert szer – folytatta Batha Judit. – A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Sok mindenre pozitív hatással van. Ajánlott reggelente éhgyomorra egy kanállal elfogyasztani belőle, de nagyon sokan salátára használják öntetként. Az osztrákok például a vaníliafagylaltot öntik le vele. Lehet szendvicskrémekbe tenni, főzelékekre önteni, vagy krémlevesek tetejére csöpögtetni.

Batha Pál otthon készíti az olajait, az egyik legismertebb a tökmagolaj, melyet egyre többen alkalmaznak
Fotó: Unger Tamás

Bőrápolószerként is lehet használni: Batha Judit elmondta, amikor otthon gyúrják, nagyon puha és bársonyos lesz tőle a bőrük. Vannak, akik masszázshoz is ezt alkalmazzák.

– Volt olyan vendégünk, aki elmondta, hogy egyik télen minden nap evett tökmagolajat és egyszer sem volt náthás – folytatta a háziasszony. – Míg a másik télen nem alkalmazta, akkor viszont voltak gondjai a megfázással. Nem azt mondjuk, hogy csodaszer, csak a tapasztaltatokat tudjuk. Akadt, akinek prosztataproblémái voltak, kipróbálta a hidegen sajtolt és a hagyományos tökmagolajat is. Magán tesztelve neki a hidegen sajtolt jött be, attól jobban érezte magát. Egy biztos, vannak jótékony hatásai, ha fogyasztjuk, kárt nem tehetünk magunkban. Sok mindenre ajánlják, de igazából a hit és az olaj fogyasztása dönti el, hogy hatásos-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!