Életmód

2016.02.09. 10:42

Anyák és babák a tornaszőnyegen

Szombathely - Az újdonsült édesanyáknak - akár aktívak voltak a terhességük előtt, alatt, akár nem - érdemes valamilyen kímélő tornát vagy intenzívebb testedzést bevenni a heti rutinjukba.

Tóth Kata

Mozgásra szükség van, hogy újra formában érezzük magunkat. Mérsékelt edzést szoptatás mellett is lehet végezni, és - bár sokan meggyőzik magukat -, nem elég testmozgás a csöppség utáni rohangálás és a véget nem érő házimunka. A szakemberek intimtornát javasolnak és baba-mama tornát, sétát, bringázást, jógát vagy pilatest.

Ez utóbbi - a pilates torna - a gerincbántalmakkal küzdőknek rendkívül hasznos. Kisgyerekes anyáknak, akiknek a gyerekemelgetéstől, cipeléstől, szoptatási pozitúráktól sajog a hátuk, különösen javallott. Hab a tortán, hogy léteznek olyan órák, amelyekre babáikat is vihetik az édesanyák.

Németh Brigitta (pilates edző, dúla, babahordozási tanácsadó) fejében két éve született meg a bababarát pilates alkalmak ötlete. A heti kétszer, délelőtt látogatható, „telt házas" órák őt igazolják. Az a tapasztalata, hogy a kismamák mozgás iránti vágya a szülés utáni nyolcadik hét körül jön meg igazán. (A hathetes kontroll után már engedélyezett a kímélő testmozgás, például a pilates, ami kiválóan regenerál, erősíti a medencealapi, has- és törzsizmokat, megszűnhetnek tőle gerincproblémáink.)

Az első alkalommal érkező vendégekkel alaposan átbeszéli az egészségi állapotukat. A kismamáknál felméri a hasfal állapotát, kikérdezi őket a szülés körülményeiről; ezek ugyanis befolyásolhatják az edzés milyenségét. A rendszeres, minimum heti egy-két alkalommal végzett torna kész felüdülés: az édesanyák fittebbnek, erősebbnek érzik magukat, megszűnik a hátfájásuk, és szebb tartásuk lesz. A közösen végzett mozgás lelki tényezőiről se feledkezzünk meg: több életenergiával, kiegyensúlyozottan, hasonló cipőben járó anyákkal találkozva több ereje is van egy kismamának a háztartást, a kisbabát, a családot ellátni.

Érdemes edzővel elkezdeni a pilatest. Nagyon nehéz ugyanis otthon, kontroll nélkül tökéletesen végrehajtani a feladatokat. Az edző nemcsak bemutatja az egyes gyakorlatokat, a légzéstechnikát, hanem a rosszul kivitelezett mozdulatsorok javítása, a beállítás is feladata. A pilates során olyan izmokat mozgatunk meg, amiket addig lehet, hogy sosem használtunk tudatosan. Sokszor viszont a vázizmok hajtják végre azt a mozdulatsort, amelyet a stabilizáló izmoknak kellene, és ezt magunkon nem vesszük észre.



A bababarát pilates órákon külön szőnyeg jár a kicsiknek.

Az anyák nem tudják mindig megoldani a gyermekfelügyeletet, ilyenkor elhozhatják magukkal csemetéiket, igény szerint szoptathatnak, pelenkázhatnak is az órákon, a kicsik körülöttük másznak, szemlélődnek. Az edző azt mondja: élmény látni, hogy a pár hónapos babákból hogy lesznek apró kis totyogók, miközben anyukájuk tesz az egészségéért.

Boda Judit a népszerű babarát pilates foglalkozások lelkes résztvevője a kezdetektől. Háromgyermekes anyaként több edzésmódszert kipróbált már, a pilatest tartja a leghatékonyabbnak. A kiscsoportos órák, ahol egyénre szabott a feladat nehézsége és típusa, és ahová mindig vihette a kislányát, ideálisak neki. Erőt próbálónak és energiát adónak tartja az edzéseket, ahol testalkati, egészségi, fejlettségi tényezőkhöz igazítottak a feladatok. Ráadásul korábban azt se tudta, hogy van haránt hasizma, most meg bekapcsolva az „erőközpontját" a haránt hasizma, a rekeszizma, a gátizma és az ágyéki mély hátizmai is aktivizálódnak, mialatt egy komplett feladatsort végrehajt. A kislánya gyerek-felnőtt közösségben volt az órákon, azt látta, hogy az anyukája sportol, sokszor maga is utánozta a gyakorlatokat. Judit pedig tetőtől talpig, látványosan változott az elmúlt két évben, javult a testtartása, izmosodott minden porcikája.

Vajon gépeken vagy talajon kezdjen az, akinek új ez a mozgásforma? Az edző úgy látja, hatalmas előnye van annak, ha először egyéni edzésre kezdünk járni, aztán illeszkedünk be egy csoportba. Az előbbin a figyelem ránk összpontosul, minden feladatnál ellenőrzik, hogy helyes-e a végrehajtás, és ha van ilyen, figyelnek testünk problémáira is (gerincferdülés, gerincsérv, hasfalszétválás, stb.) A gépes pilatesnek és a talajóráknak is megvan a létjogosultsága. Érdemes mindkettőt kipróbálni, és eldönteni, nekünk melyik a testhezállóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!