2014.11.28. 19:03
Az egészséges táplálkozás tizenkét mérvadó pontja
Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor az étkezésre is oda kell figyelnünk.
1. pont: Étkezz változatosan, minél többféle élelmiszerből állítsd össze az étrendedet.
2. pont: Egyél kevesebb zsíros ételt, főzéshez margarint vagy növényi eredetű olajt válassz!
3. pont: Fogyassz rendszeresen halat!
4. pont: Kevés sóval készítsd el az ételeidet!. Só helyett használj szárított fűszereket: oregánó, bors, bazsalikom.
5. pont: Hetente legfeljebb egyszer-kétszer egyél édességeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ha teheted, desszertnek válassz friss gyümölcsöt vagy gyümölcs fagylaltot!
6. pont: Naponta többször is egyél nyers gyümölcsöt, zöldségfélét.
7. pont: Felejtsd el, a fehér lisztet fogyassz teljes kiőrlésű pékárut, barna kenyeret.
8. pont: Naponta négyszer-ötször étkezz. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés. Minél egyenletesebben osszad el a napi táplálékmennyiséget.
9. pont: A szomjúságod elsősorban ásványvízzel oltsad, a szénsav mentes változatával. Kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőket.
10. pont: Én azt vallom, hogy nem kell semmilyen élelmiszert tiltó listára tenni, csak tudni kell egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását pedig csökkenteni. Figyelj mindig a mennyiségre, sose ess túlzásba.
11. pont: Fogyassz tejtermékeket: sajt, túró és natúr joghurt.
12. pont: A helyes táplálkozás pozitív hatásait jól kiegészíti a dohányzás teljes mellőzése és a rendszeres testmozgás.