Életmód

2016.07.30. 07:06

Az erdei szeder a legértékesebb gyógyító erejű erdei gyümölcsünk

Számomra azok a legértékesebb növények, melyeket tápláléknövényként és egyben gyógynövényként is fel tudunk használni. E cikkben bemutatott növény az erdei szeder (Rubus fruticosus) mindkét elvárásnak megfelel.

Gyenes Csilla

Az erdőszéleken, irtásokon, mindenütt megtalálható a rózsafélék családjába tartozó, tüskés félcserje, a vadszeder. Az erdőirtások után azonnal megjelenik és egy-két év alatt kúszó, tüskés indáival átjárhatatlanná teszi, átszövi a területet. Ez az életrevalósága jelképezi a szerelem erejét a Trisztán és Izolda középkori lovagi történetben is.

Összetett levelei tojásdadok, fogazott szélűek, levélnyelűk és főerük is tüskés. Ötszirmú rózsaszínes, fehéres virágait májusban, júniusban hozza. Virágaiból augusztusra húsos, lédús, éretten kékesfekete színű termések fejlődnek. A levelét gyógynövényként májustól szeptemberig gyűjthetjük. Leveleiből főzött teája összehúzó hatásánál fogva jó gyomor-bélhurut, enyhe hasmenés esetén. Tisztítókúraként is használhatjuk ízületi betegségekre, sőt cukorbetegségkor is hatásos. Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, csökkenti a magas koleszterinszintet. Külsőleg toroköblögetésre, kisebb szájsebekre, nedvedző ekcémára, szájüregi gyulladás esetén is használható. Ha friss leveleit szétmorzsolva kisebb sebre tesszük, akkor megállítja a vérzést.

A háborús időkben, mikor nehezen lehetett igazi fekete teához jutni, szárított, fermentált leveleit Planta tea néven forgalmazták.

Termése finom és egyben gyógyító hatású. Jelentős a víz és ásványi anyag tartalma, Na, K, Ca, Cu nagy mennyiségben található benne. A magas kálium miatt vízhajtó, és vérnyomást csökkent is egyben. Kiemelendő a vas tartalma, ezért vérszegénységben szenvedőknek, áldott állapotban levőknek, erősen menstruáló nőknek mindenféleképpen ajánlandó. Fogyasztásával jelentős béta-karotint, B és C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe.

Az erdei szeder termése az ellagsav legjobb természetes forrása, ami a leghatékonyabb rákmegelőző antikarcinogén és antimutagén növényi anyag. Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket és gátolja azok kialakulását.

Sötét színe magas antocián tartalmáról árulkodik: Ez az antioxidáns vegyület mérsékeli a szabadgyökök káros hatását, csökkentve a rákbetegség kockázatát rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású.

Fontos, hogy minél több magas antocián tartalmú gyümölcsöt fogyasszunk, mint a fekete ribizli, a fekete áfonya, a feketés színű eper, a lilás színű szőlők bogyója, mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, flavonoidokat.

Szedret legjobb frissen enni, hiszen a friss gyümölcs rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst, de készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, likőrt, bort, sőt pálinkát is. Magas víztartalma miatt aszalásra kevésbé alkalmas, de fagyasztásra kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!