Életmód

2017.08.30. 11:10

Baba irányította elválasztás? Ugyanazt eszik ők is, amit a család

SZOMBATHELY A válaszkész hozzátáplálás módszereinek érintésével a BLW-ről, a baba irányította elválasztásról tartott előadást Óvári Anna. Szemléletváltást jelent a módszer: a babák maguk szabályozzák a szilárd táplálékkal való ismerkedés folyamatát.

Tóth Kata

Elkötelezett híve a kötődő nevelésnek, az igény szerinti hozzátáplálást pedig a kötődő nevelés szerves részének tekinti. Azt vallja, nem mindegy, hogy a táplálás hogyan kezdődik és milyen keretek között halad. Óvári Anna két gyermek édesanyja, kommunikációs szakember, a BLW-módszer magyarországi nagykövete volt nemrég a Kincses-Lak Fejlesztő és Terápiás Központ vendége.

Fizikai és pszichés értelemben is jelentős lépcsőfok a hozzátáplálás megkezdése egy gyermek önállóvá válásában. Döntő fontosságú, hogyan közelítenek hozzá a szülők, milyen a viszonyulásuk a baba saját étkezési képességeihez, hangsúlyozta Óvári Anna és Gill Rapley brit védőnőt említette, aki megfogalmazta: a BLW nem hozzátáplálási módszer, hanem egy alapvető megközelítési keret a babához és az ételekhez.

Barcsa Patrik 11 hónaposan az etetőszékében ül és jóízűen eszi a muffint Fotó: Barcsa Krisztián

A gyermek dönt

De mi az a BLW? Az angol baby-led weaning (baba irányította elválasztás) kifejezésből származó mozaikszó utal a lényegre: nem a szülők, hanem a gyermek irányítja az ismerkedést a szilárd táplálékokkal. Ez nem azt jelenti, hogy nem szorul a segítségünkre, sőt, a szülőnek az a feladata, hogy választási és kipróbálási lehetőséget adjon gyermekének. Ahogy Óvári Anna fogalmaz: a BLW-ben egyszerre vannak jelen a közös étkezések, az egészséges és olyan ételek kínálása, amelyeket a kicsik meg tudnak fogni és a szájukba tudnak tenni. Ezenkívül annak az elfogadása, hogy a baba dönt arról, hogy szeretne-e enni, ha igen, mit, mennyit és milyen tempóval.

Segítség nélkül tud ülni

Mikor áll készen a baba a hozzátáplálásra? A következő feltételek megléte esetén: leg-alább hat hónapos, segítség nélkül tud ülni, a nyelvkilökő reflexét már elvesztette, szeretne már rágni, gyakorolja a csippentést és érdeklődik a közös étkezések iránt, azokban részt akar venni. Ha a fenti feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor érdemes várni. Az igény szerint hozzátáplált babákat nem pürével etetik, hanem az anyatej vagy a tápszer mellett szilárd ételekkel kínálják őket az ebédlőasztalnál - eleinte zöldséggel, gyümölccsel. Barcsa-Giczi Edina és Horváth Krisztina is így tett - mindketten klubtagok -, és egyetértenek Óvári Annával: rengeteg türelemre és bizalomra van szükség, hogy az első hónapok nehézségeitől ne inogjunk meg, ne képzeljük, hogy a gyermekünk meg fog fulladni, lelkesek tudjunk maradni és elhiggyük, hogy a babánk egyszer majd mennyiségeket fog enni.

Csúszásban a nemzetközi trendektől

A BLW-szakértőt most öt-éves kislánya, Laura indította a falatkás hozzátáplálás útján, aki hat hónaposan szájzárat kapott a felé közelítő kanál láttára. Örömmel és önállóan kezdett viszont egyedül enni, nyár lévén grill ételeket sok-sok zöld salátával. Második gyermekénél, a most 19 hónapos Lócinál tudatosan választotta Anna és a férje a falatkás hozzátáplálást: kivárták azt a fejlődési és pszichés érési szakaszt, hogy magától tudjon enni - nyolc hónaposan felült a kisfiú, néhány hét múlva kezdett el enni, azóta örömmel teszi ezt, árulta el az előadó a szép számú érdeklődőnek. Elmondta azt is: a jelenleg érvényben lévő magyar hozzátáplálási protokoll öt-hat éves csúszással követi a nemzetközi trendet. Nem került át a magyar protokollba a válaszkész hozzátáplálás. (Akkor etessük szilárd étellel a gyereket, ha készen áll rá, fizikai és pszichés jelek is mutatják, a gyermeket úgy tápláljuk, hogy az elsődleges éhség jeleire figyeljünk és abban a pillanatban hagyjuk abba az etetését, amikor elfordul a kanáltól!)

Helyi és szezonális alapanyagok

A BLW módszerét alkalmazva együtt étkezik a család, és a baba az első falatoktól ugyanazt kapja, mint a többi családtag. Ideálisan minden ételt magunk készítünk, lehetőleg helyi és szezonális alap-anyagból, törekedve a ki-egyensúlyozottságra. Naponta négy-öt alkalommal, az asztalnál ülve, csak az evésre koncentrálva, nyugodt körülmények között fogyasztjuk azt el. Hangsúlyos a példamutatás: a viselkedésmintáinkat őrizzük felnőttként is. A BLW megváltoztatja az egész család viszonyát az ételekhez, hangsúlyozta Óvári Anna.

Előke és viaszosvászon terítő

Mire van szükség a falatkás hozzátápláláshoz? Etetőszékre, amely nem döntött, stabilan tart, és van saját tálcarésze - az ülőfelülete és a háttámlája derékszögben van. Kell több előke vagy a teljes testet takaró overál, nagyjából egyéves korig üveg- vagy műanyagpoharak, (dobálnak mindent), vastag nyelű, fém fejű étkészlet és egy jó viaszosvászon asztalterítő. Ha étterembe megyünk - ehhez az otthonitól eltérő közeghez is hozzá kell szoktatni a gyermeket -, a fertőtlenítő törlőkendő jó szolgálatot tesz.

Nem szabad keverni a hozzátáplálási módszereket! A botmixerrel pürésített étellel etetett baba rágás nélkül nyel, és lehet, hogy a darabos étellel is ezt teszi. A baba szájába tett kanállal elnyomjuk a nyelven található öklendező reflexet, így az nem védi a babát egy nagyobb falat félrenyelésétől. Egy BLW-s baba az öklendezésnek hála először rágni tanul, aztán nyelni, védi őt az öklendező reflex.

A hozzátáplálás megkezdésétől az egyéves korig érvényes BLW-alapszabályokról a www.blw.hu oldal részletes tájékoztatást ad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!