Életmód

2013.12.08. 16:20

Felelősségteljes hozzáállás

Szombathely - Egészségnapot tartottak a Reményik Iskolában, mentőakció és előadások is voltak.

A cél az egészséges életmódra való nevelés, a betegségek megelőzése valamint a segítségnyújtás váratlan eseteknél volt. A Johanniták bemutatója rendhagyóra sikerült.

Az iskola igazgatója Sátory Károly elmondta, nem véletlen a Johannita Lovagrend jelenléte az egészségnapon, nagyon régóta fontos számukra a céltudatos, segítésre való nevelés. A projekt, amelynek köszönhetően az egészségnap is megvalósult, csak még inkább ezt támasztja alá.

Az egészségnapon a gyermekek öt állomáson ismerkedhettek meg a segítségnyújtással és a helyes életmódra való neveléssel. Többek között volt újraélesztés, egészséges ételek bemutatója, kóstolója, de talán a leglátványosabb a Johanniták bemutatója volt az udvaron. A szimuláció egy mentőakciót mutatott be, amikor valaki rosszul lesz az utcán. Egyfelől bemutatta, hogyan és miként cselekedjünk, ha bajt észlelünk, másfelől pedig bepillantást engedett a mentők munkájába, hiszen a folyamat során a gyerekek mindent láttak és hallottak, ami történt. A sors furcsa fintora volt, hogy a Johanniták végül éles helyzetben is szemléltethették a segítségnyújtást, ugyanis az egyik kisdiák rosszul lett a tömegben, elájult. A segítség kéznél volt és nagyobb baj nem történt.

Az öt állomás egyikén Dénes Diána védőnő tartott előadást a cukorbetegségről. Amikor arról kérdeztük, miért fontos, hogy a gyermekek ebben a korban halljanak erről a betegségről, azt válaszolta, mert akár ők maguk is érintettek lehetnek. Nagyon fontos, hogy halljanak a betegségről, mert nagyon sokan azt sem tudják, mit jelent ez valójában mondta el a védőnő, aki az interaktív tábla segítségével, a gyermekek nyelvén hozta közelebb a betegség megismerését, hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára. Szabó Tíria Viktória hatodik osztályos tanuló azt mondja, hallott már a betegségről, de nem sokat tud róla, így az előadás nagyon jó és hasznos volt. Szerencsére a családunkban nincs ilyen betegség, de jó volt látni azt is, hogy tehetünk a kialakulás érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!