Életmód

2016.08.27. 08:33

Gyümölcsparádéval az egészségért

A nyári gazdag gyümölcsválaszték után sem szűkül a választék, hogy miből készítsünk egy jó levest, mártást, mivel töltsük meg süteményeinket, vagy miből állítsunk össze egy igazán finom salátát. Mielőtt adnánk néhány jó receptet, tekintsük át, mi mindent tartalmaz, amiből ősszel válogathatunk.

Merklin Tímea

Az ízlésünk mellett egészségi állapotunk is meghatározó lehet abban, hogy mit fogyasztunk gyakrabban. A gyümölcs nem gyógyít, de segít a szervezetünk egyensúlyának elérésében, fenntartásában. A magas rosttartalom mindegyiknél - például a szőlőnél, szilvánál is - nagyon előnyös, mert segíti a bélműködést, de egyikből sem szabad túl sokat enni, mert azzal az ellenkező hatást érjük el, akár be is görcsölhet a hasunk.

- Az alma gazdag C- és K-vitaminban, a körtét a C-vitaminja mellett a réztartalma miatt becsülhetjük. A birsalmát C-vitaminján kívül a magas pektintartalma miatt fogyaszthatjuk.

Bajkai Gáborné dietetikus elmondta, hogy az alma gazdag C- és K-vitaminban, a körtét a C-vitaminja mellett a réztartalma miatt becsülhetjük. A birsalmát C-vitaminján kívül a magas pektintartalma miatt fogyaszthatjuk. Valamennyi erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatású.
Fotó:  Merklin Tímea

Valamennyi erős antioxidáns, gyulladás- és koleszterincsökkentő hatású. A szőlő rezrevatol tartalma gátolja az öregedési folyamatot - tudjuk meg Bajkai Gáborné dietetikustól. - A diót szeretjük, mert gazdag telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, mangánban, rézben, káliumban, vasban, magnéziumban, E-vitaminban, segíti a gyerekek agyi fejlődését. Ha délelőtt megeszünk belőle egy kis marékkal, egész napra feltölt minket energiával. A mandulánál a magnéziumtartalmát emelhetjük ki, melynek révén oldja az izomgörcsöket, és fájdalomcsillapító hatású. Erősíti a fogakat, a csontokat, lisztté őrölve a paleo étrend fontos alapanyaga.

A gesztenye is sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, gazdag káliumban, jó a lisztje kenyérhez, süteményhez, töltelékhez, illetve desszerthez. A törökmogyoróról is hasonlókat lehet elmondani, mint a diófélékről általában, megkülönböztetett szerepe lehet a szívbetegségek kialakulásának csökkentésében. A benne lévő réz szükséges a növekedéshez, a csontok szilárdságához. Ennek őrleményét is használhatjuk lisztként.


És most lássunk néhány két rövid salátareceptet!

Szőlős-sajtos: 25 dkg apróra vágott camambert sajt, 25 dkg szőlő, 15 dkg majonéz, 5 dkg tejszín összekeverve, egy csipet frissen reszelt szerecsendióval és fehérborssal, sóval meghintve.

Vegyes: 4-5 alma, 3-4 körte, 2 csésze szőlő, 2 csésze szilva, 2 banán, 1 teáskanál fahéj, juharsziruppal és fél citrom kifacsart levével leöntve, 1 csésze pirított mandulával megszórva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!