2014.03.30. 12:23
Ibolyát köhögésre
Nyílik az ibolya, az illata messziről érezhető. Jó, ha tudjuk: rengeteg minden készülhet belőle, hasonlóan a többi ehető virághoz. Török Rita fitoterapeuta tanácsai.
Az illatos sötétkék ibolyavirág, mint gyógynövény hatásos torokproblémáknál, köhögés, fejfájás és egyéb fájdalmak esetén is. Nagyon jó nyákoldó tulajdonságú. Ezek miatt is érdemes most szedni belőle és eltenni akár szárítva, akár feldolgozva későbbre, amikor már nem virágzik. A fehér ibolya is rendelkezik ezekkel a hatásokkal, de a színe miatt érdemes a sötétebbet felhasználni.Készítsünk ibolyaszörpöt! Hozzávalók: 1 csésze ibolyavirág, 3-4 csésze víz, fél kg cukor/nyírfacukor, 1 citrom. A virágokat kicsit átöblítjük és a vízzel együtt melegítjük. Nem kell forralni, csak lassan addig főzni, amíg a virágok átadják a színüket a folyadéknak és teljesen kifakulnak.Ekkor leszűrjük és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Ettől gyönyörű lilás színt kap majd. Ezután már csak addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Utána töltsük palackokba. Ha még forrón fejtetőre állítjuk, sokáig eláll, de felbontás után mindenképpen tartsuk az üveget hűtőben.