Életmód

2015.01.15. 19:30

Kávézással kapcsolódunk ki

A magyarok 67 százaléka kávézással kapcsolódik ki, ha csak tíz perc szabadideje van, ha azonban több órát is pihenéssel tölt, inkább tévézik vagy zenét hallgat. Mozgással vagy kulturális tevékenységgel az emberek kevesebb mint 30 százaléka töltődik fel - derült ki egy kutatásból.

Horváth Gabriella

Ennek célja az volt, hogy feltérképezze a magyar lakosság véleményét az alapján, ki hogyan piheni ki magát akkor, amikor csak 10 perc áll rendelkezésére egy rohanós napon, illetve milyen módon töltődik fel akkor, amikor több óra szabadideje van.

A további legnépszerűbb energetizáló kikapcsolódási módszerek 10 perces időráfordítás esetén a beszélgetés, majd a sétálás. A cigarettás dobozért a megkérdezettek 31 százaléka nyúl és csak 21 százalék gondolja úgy, hogy relaxálni vagy beállni a zuhany alá hasznos ahhoz, hogy gondolatait és teendőit rendezni tudja. Annak oka, hogy a tízperces kikapcsolódási módok között a kávézás a legnépszerűbb, kulturális okokon kívül azzal is magyarázható, hogy egy néhány perces kávészünet új lendületet ad, a koffein stimulálóan hat a központi idegrendszerre, a fogyasztók kevésbé érzik magukat fáradtnak. A pár perc, amit a kávé elkészítésével és elfogyasztásával töltünk, kikapcsol, kizökkent éppen végzett tevékenységünkből, ezért utána jobban tudunk koncentrálni.

Egy néhány perces kávészünet kikapcsol, új lendületet ad mindenkinek. A koffein stimulálóan hat a központi idegrendszerre
Fotó: archív

Az emberek jelentős része, aki a tízperces feltöltődési lehetőségek közül a kávézást választotta, nagy valószínűséggel a sétára és a gyors zuhanyzásra is igennel válaszolt és nemet mondott a káros tevékenységekre, a cigarettázásra, vagy arra, hogy gyorsan bedob egy italt, tehát feltehetőleg élénkítésre használja a kávét.

Hosszabb szabadidejét a lakosság 85 százaléka tévénézéssel, zenehallgatással, 75 százaléka baráti vagy családi beszélgetésekkel tölti, ezt a könyv- vagy újságolvasás és az internetezés követi. A megkérdezettek 52 százaléka kertészkedéssel vagy barkácsolással, 39 százalékuk kávézással, teázással, 30 százalékuk mozgással, 24 százalékuk pedig kulturális programmal kapcsolódik ki.

Míg a tízperces kávészünet társadalmi hovatartozástól vagy lakóhelytől függetlenül széles körben elterjedt, addig többórás szabadidejüket leginkább a magas iskolai végzettséggel rendelkező, budapesti fiatalok töltik kávézással, teázással, tehát szociális programként, beszélgetésre, információcserére, kikapcsolódásra használják. Az emberek túlnyomó többsége azonban egyoldalú információáramlással, leginkább tévénézéssel vagy zenehallgatással tölti többórás szabadidejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!