Életmód

2015.12.08. 20:07

Már a felsősök is füstölögnek? - A diákok dohányzási szokásait elemezték, Vas megye eltér az átlagtól

Dr. Pénzes Melinda, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének tanársegédje végzett egy többéves kutatást, amiben azt vizsgálta, hogyan változik a dohányzó fiatalok aránya.

Vadas Krisztina

De nem csak a számokat vizsgálta, az okokat is kereste. Meglepő adatokat kapott.

Dr. Pénzes Melinda hat magyarországi nagyvárosban végzett kutatást, amiben a serdülőkori dohányzást vizsgálta. Igazán megdöbbentő adatokkal szolgált: a kutatás kezdetekor az általános iskola 6. osztályos tanulóinak mintegy 4,5 százaléka dohányzott rendszeresen, de ez a szám két év elteltével már 13 százalékra emelkedett. Eközben a 9. évfolyamon már 26, míg a 11. évfolyamon 37 százalék volt a dohányzók aránya.

- Egyre bővebb ismeretekkel rendelkeznek a fiatalok a dohányzás egészségre káros következményeiről, a leszokás lehetőségeiről, ugyanakkor még keveset tudnak, pedig érdekelné őket, hogy miként tudnák letenni a cigarettát - mondta a Ne gyújts rá! világnap alkalmából dr. Pénzes Melinda, írja a semmelweis.hu.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy milyen egészségkárosító következményei lehetnek a dohányzásnak: mindkét korcsoport szinte száz százaléka tudja, hogy a dohányzás leggyakoribb káros hatása a tüdőrák kialakulása, de magát a nikotinfüggőséget a második leggyakoribb „betegségként” sorolják.

- A kortársak, a családi minta hatása befolyásolja leginkább a fiatalokat, amikor a dohányzásról van szó - mondta dr. Pénzes Melinda a semmelweis.hu-nak. Ráadásul a serdülők számtalan nehézséggel találkoznak, és ha nem találnak hatékonyabb megküzdési stratégiát, gyakran választják ők is a dohányzást. Dr. Pénzes Melinda a hatékony megelőző programok fontosságára és a leszokás lehetőségeinek megismertetésére hívja fel a figyelmet. Mint mondta: a felnőtt dohányosok, bár többször próbálkoznak életük során a leszokással, mégis gyakran csak akkor határozzák el igazán, hogy leteszik a cigarettát, ha komoly betegség támadja meg őket vagy közeli hozzátartozójukat.
Vas megyében nem készült a közelmúltban ilyen jellegű felmérés, de egy nem hivatalos kutatás szerint hasonló adatok érvényesek a vasi fiatalokra is, talán néhány tizeddel jobbak az eredmények, mint az ország más pontjain. Az egyik szombathelyi általános iskolában dolgozó tanítónő öt éve van a szakmában, de eddig nem tapasztalta, hogy a diákok nagy számban dohányoznának.

- A mi iskolánkba túlnyomórészt jó háttérrel rendelkező gyerekek járnak, akiknél nem jellemző a dohányzás - mondta a tanárnő. Néhány tanulón észrevettem, hogy cigarettaszaga van, de nem mindig. Tavaly volt egy lány, akiről tudtam, hogy dohányzik.  Ő elvált szülők gyermeke, és az engedékeny apukájával élt, és érettebb is volt   a többieknél - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!