Életmód

2017.05.22. 06:35

Menő frizurát a gyerekeknek is!

KÖRMEND Nem is gondolná, de a kisgyermekek is szeretnének maguknak trendi hajkölteményeket! De vajon mit tehet a szülő? Simon Tibortól megtudhatjuk.

Elek Szilveszter

- Felejtsük el azt, hogy a fiúk haját lenyírjuk otthon rövidre, és a lányok esetében se legyen annyi a rutin, hogy levágunk kicsit a tincsek végéből - szögezi le Simon Tibor már az elején. A mesterfodrász a szülőkhöz szól: ma már nem szabad megelégednünk az olcsó és gyors megoldásokkal, ugyanis a gyermekek is vágynak az igényes frizurákra, amelyeknek köszönhetően egyedibbek tudnak lenni és kicsit kilóghatnak a sorból, ami pedig magabiztosabbá teheti a lurkókat.

- Ez mikor lenne fontos, ha nem gyermekkorban? - teszi fel a költői kérdést Tibor. A szakértőnk tapasztalatai szerint az apróságok már óvodás koruktól igénylik a hozzájuk passzoló frizurát, sőt, sokan még a hajápolásban használatos termékek iránt is érdeklődnek. Ezért is annyira fontos, hogy a szülők miként viszonyulnak ehhez a kérdéshez.

Simon Tibor tudja, mi áll jól a kissrácoknak Fotó: Szendi Péter

A szülők legyenek igényesek!

A gyermek elsődleges példaképe a szülő. - Ha a szülő fontosnak tartja, hogy a hajviselete rendezett legyen, akkor a lurkói számára ez üzenet - ecseteli Tibor. Így a gyereket is furdalni fogja a kíváncsiság és felteszi magában a kérdést: nekem milyen frizura állna jól? Ha pedig azt is látja, hogy a szülei rendszeresen járnak fodrászhoz, aki mindig menővé varázsolja az apukáját és széppé az anyukáját, akkor könnyen lehet, hogy - nem csak győzködések árán - szeretne elmenni a hajszobrászhoz.

Szoktassuk hozzá a gyereket a fodrászhoz!

- A szülők és a fodrászok is jól tudják: a lurkókat a frizurák mestereihez szoktatni bizony nem egyszerű dolog - mondja Tibor, majd felnevet. Mintha a fodrász egyfajta mumus lenne, akitől félni kell - de vajon miért vélekedik így sok apróság? Szakértőnk szerint erre a pszichológusok tudnának leginkább felelni.

- Sok szülő mondja a gyermekének, amikor először tér be vele a fodrászhoz, hogy "nem fog fájni" - osztja meg velünk tapasztalatát a szakértőnk, aki szerint ez súlyos hiba. - Egy másik oka a gyermekek félelmének, hogy nem szoktatják hozzá őket ehhez a merőben új környezethez, amelyben sok furcsa gép, ollók és egyebek sorakoznak. Ezek miatt a gyerekek feszélyezve érezhetik magukat - ecseteli a mesterfodrász.

A vágásban is lehet egy kis csavar Fotó: Szendi Péter

Azt tanácsolja a szülőknek, hogy az első hajvágás előtt menjenek el a fodrászhoz látogatóba beszélgetni, valamint mutassák meg a gyermekeknek az üzletet, az eszközöket, és magyarázzák el nekik, hogy minek mi a funkciója. Így a lurkó számára nyilvánvalóvá válik, hogy a fodrásznak esze ágában sincs őt bántani, és a hajvágás cseppet sem horrorisztikus.

- Az első zökkenőmentes hajvágás, -ápolás után pedig sokszor úgy merednek a gyerekek a tükörbe, mosolyogva, csillogó szemekkel, mintha varázslat történt volna velük - mondja büszkén Tibor.

De milyen az álomfrizura?

A fiúknál viszonylag egyszerű ez a kérdés: általában olyan sérót szeretnének, amilyen az aktuális példaképüknek van, mondjuk a kedvenc sztárfocistájuknak, esetleg az édesapjuknak. De nagy álta-lánosságban az oldalt fel-nyírt frizurák trendik mostanában.
A lányok kicsit igényesebbek, jobban szárnyal a fantáziájuk. Tehát nekik jóval nehezebb a kedvükben járni. De van egy trükk, amely bármikor bevethető! - A lányok egyszerűen imádják, ha a hajukba masnikat, csillámokat tesznek - hangsúlyozza. Mostanság pedig nagyon népszerűek a hajfonatok is.

Nála az extrém sem túl extrém!

Fodrászcsaládban nőtt fel. Már gyerekkorában magával ragadta a a fodrászüzlet különleges illata. Egy szakmai bemutatón döntötte el végleg: fodrász lesz.

Simon Tibor Fotó: Szendi Péter

Mestervizsgája óta is folyamatosan képzi magát, hiszen a divat mindig változik. Vallja: a szépség nem más, mint arány és harmónia. Hajviseletünk döntően meghatározza külső megjelenésünket: az egyéniségünkhöz illő frizura önbizalmat ad, magabiztossá tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!