Életmód

2015.08.05. 12:21

Milyen büfét kerüljünk el?

Körkép - Repedezett szélű tányérok? Koszos kiadópult? Ha ezeket látjuk egy étteremben vagy büfében akkor lehet, jobban járunk, ha inkább tovább gyalogolunk. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha nem akarunk megbetegedni.

Elsősorban figyeljük meg az étterem, büfé környezetét, ha az nem tiszta és rendezett például a pókhálós kirakat, vagy maszatos a kiadópult, esetleg szanaszét hevernek a földön a szalvéták akkor feltételezhető, hogy az ételekre sem fordítanak gondot.

A lepattogzott szélű tányér, pohár nem tisztítható megfelelően, és fel is sértheti ajkunkat. Hasonló a helyzet a csorba, elhasználódott evőeszközökkel is: nem tisztíthatók megfelelően, ilyen evőeszközzel rosszabb esetben az evőeszköz sérüléseibe tapadt ételmaradékban elszaporodó mikroorganizmusoktól meg is betegedhetünk - válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Az asztalon ne legyenek kitéve az ételízesítők, fűszerek vagy öntetek. A kihelyezett fűszer könnyen szennyeződhet, bárki bármit beleszórhat. Ez alól kivétel a zárt, egyadagos kiszerelésű öntet vagy fűszer.

Figyeljük meg a pincéreket, pultosokat is: ha azt látjuk, hogy a dolgozók szennyezett ruhában, logó hajjal és kézékszerekkel dolgoznak, akkor szintén az feltételezhető, hogy az ételekre sem fordítanak kellő gondot.

Olvassuk át az étlapot, a túl nagy kínálat nem biztos, hogy egyenlő a jó minőséggel. A sokféle alapanyag megfelelő raktár-, előkészítő-, feldolgozó helyiségekkel rendelkező üzemi hátteret igényel. A szűkös háttérkapacitás mellett előfordulhat, hogy friss étel helyett lefagyasztott és rendelésünkkor csupán felmelegített ételt kapunk: a friss saláta helyett csupán tartósított savanyúságot, a desszertek pedig feltételezhetően nem helyben készültek.

Nem tilos az ételek megfelelő körülmények között történő lefagyasztása, konzerv savanyúság, vagy másik vendéglátó vállalkozástól beszerzett sütemények felkínálása, azonban ezek az ételek ízükben, minőségükben nem azonosak a friss ételekkel hívja fel figyelmet a NÉBIH.

A hűtve tárolandó ételek elhelyezéséhez, kínálásához mindig legyen megfelelő hűtőberendezés.

A csomagolatlan termékek megfelelően legyenek védve a szennyeződésektől (A csomagolatlan, por-, és cseppfertőzés veszélyének kitett édességet, süteményt, perecet, főtt kukoricát, vattacukrot ne vásároljuk meg! Már egy folpack is jobb, mint a semmi).

Helyben készített termékeknél (hot-dog, hamburger, pizza) nézzük meg, hogy mennyi előre sütött termék van. Nagy mennyiségű előre megsütött termék esetében előfordulhat, hogy már túltárolt nem friss ételt kapunk.

Az ilyen ételek az ételfertőzések-, mérgezések előidézői lehetnek

Óvakodjunk azoktól a büféktől is, ahol az előre kisütött ételt melegen tartás nélkül tárolják. (Az infralámpa hőtartásra nem megfelelő!)

Az alkalmi árusítóhelyeken, jobb, ha egyszer használatos tányért vagy poharat kapunk, A gyrososnál a nyitáskor félig lefaragott nyárs pedig utalhat arra, hogy a hús már nem friss. Nézzük meg, a húst helyesen a tányérunkra, vagy helytelenül a sütőberendezés alsó zsírfogó tálcájára szeletelik?

Egy jó lángosos környékén az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!