2016.12.02. 15:50
Mivel koccintsunk?
Szombathely - Az ünnepi asztalról a borok sem hiányozhatnak. De melyik étel mellé mit válasszunk?
Aperitifként kínálhatunk száraz pezsgőt, esetleg friss, száraz fehérbort, mondjuk sauvignon blanc-t. A halászléhez telitalálatnak bizonyulhat egy siller vagy kadarka.
Halakhoz és bizonyos pulykaételekhez is jól passzol a fehérbor Fotó: VN-archív
A rántott halat fehérborral öblítsük le, de lehetőleg ne frisset adjunk mellé: az olaszrizlingtől a hárslevelűig, az Irsai Olivéren át a sárgamuskotályig bármit választhatunk, és egy furminttal sem lövünk mellé. Ezek a fehér száraz borok a pulykából készített fogásokhoz is passzolnak, igaz - a tölteléktől függően - akár vöröset is tölthetünk mellé, mondjuk kékfrankost.
De mi a helyzet a töltött káposztával? Mit igyunk mellé? Sokan azonnal rávágják, hogy olaszrizlinget, ám az ünnepi alkalmakra különleges, ritka bort is választhatunk. Ilyen lehet a régi magyar szőlőfajtából készült sárfehér vagy a ma már szintén ritkaságnak számító bánáti rizling. És ha még bejgli is fér belénk, jöhetnek a desszertborok: aszú, szamorodni vagy egy édes gyümölcsbor.