Életmód

2013.04.14. 20:22

Nem szokványos lehetőségek az agysérültek számára

Szombathely - Felelősséggel önmagunkért, egymásért - ennek a jelmondatnak a jegyében zajlottak a Szociális Hét rendezvényei, és kiváltképp igaz volt ez a Határtalanul című rendezvényre. A Naprej magyar-szlovén közös projektben ugyanis agysérültek vesznek részt.

Merklin Tímea

Határtalanul, avagy magyar-szlovén közös kulturális nap agysérült emberek közreműködésével rendezvény zajlott a múlt héten csütörtökön.

Agysérültek - ha ezt a szót hallja az ember, sok minden az eszébe jut, elsődleges azonban talán az, hogy egy merőben megváltozott és átalakult élethelyzetre gondol. Mert hogy az is.

- Manapság egyre több oka van annak, hogy egyre többen szenvednek agysérülést - meséli Antall Zsuzsa a közös magyar-szlovén projekt helyi vezetője: sokkal több a közúti baleset, a stroke is közrejátszik, és az olykor extrém szabadidős tevékenységekből kifolyólag is sokan szereznek sérülést.

Cserkuti Gábor az elmékezetes 1999-es deutschlandsbergi buszbaleset áldozata. A baleset előtt komolyzenével foglalkozott, a kőszegi zeneiskola cselliostája volt. Részt vett egy hanganyag rögzítésében is. A fiú akkor ébredt fel a kómából, amikor a saját cselló-játékát hallgattatták vele. Fotó: Szendi Péter

A kulturális nap épp az ő helyzetüket volt hivatott bemutatni, illetve azt az innovatív folyamatot és tevékenységet, amelyet a közös projekt keretében végeznek a felek, immáron 2011 óta. A módszer lényege ugyanis, hogy olyan tevékenységekbe próbálják meg bevonni az agysérülteket, melyek ezidáig nem számítottak elsődlegesnek a kezelés, rehabilitáció tekintetében.

- A legnehezebb dolog, mind az adott sérülést szerzett egyénnek, mind pedig a családnak az elfogadás. Az önmaga elfogadása, s a megváltozott élethelyzeté. A csoport tagjai között vannak nagyapa korúak és tizenévesek is. Nem könnyű helyzet ez egyik félnek sem. Ebből kifolyólag nem csak a sérülést szenvedettekkel foglalkozunk, létezik egy csoportunk a családtagok számára is - teszi hozzá Antall Zsuzsa.

Ez a nap azonban kifejezetten róluk, az agysérültekről szólt, az ő eddigi tevékenységüket volt hivatott bemutatni, hiszen az elmúlt időszakban olyan tevékenységeket folytattak, melyek egy egészséges ember számára sem szokványosak. A szlovén partnernél síeléssel, szánkózással, íjászkodással, és a maguk képességeihez mérten falmászással foglalkoztak, a magyarországi partnerek révén részt vehettek rábai kenuzáson, és búvárkodáson. A kulturális napon pedig verset szavaltak, énekeltek, zenéltek, bemutatták mindazt, amire képesek.

Az elmúlt időszakban három olyan tevékenységben is részt vehettek, amelyek szintén a rehabilitáció szoros részét képezték. Megismerkedhettek a bábok, a bábszínészet világával, búvárkodhattak mesterséges, medencei körülmények között , valamint a videózás és a fotózás világába is bepillanthattak. Mindegyik tevékenység szakember bevonásával történt, némelyik még most is zajlik. Az ügyfelek elmondása szerint mindegyiket élvezték, különböző voltuk miatt. A projektben résztvevő kollégák pedig arról számoltak be, a nem szokványos terápiás-rehabilitásiós tevékenységek igencsak jó hatással vannak az agysérült ügyfelekre, megtanulják elfogadni és elfogadtatni magukat a környezetükkel, önbizalmat szereznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!