Életmód

2015.06.19. 12:35

Németországban már receptre írják fel a jógát – Mentálisan is nagyon sokat segít

Szombathely - Bizonyára sokan emlékezünk még Vitray Tamásnak arra a műsorára, ami országos szenzáció volt, mert két 70-80 év közötti nővér fantasztikus hajlékonysággal tornagyakorlatokat mutatott be. Testük kitűnő karbantartója a jóga volt, ami idős korban is elkezdhető, tanulható.

Némethy Mária

– Tőlünk nyugatra, például Németországban a jógát terápiának tekintik, receptre írják fel bizonyos betegségekre, mert az egészségügy ott már tudja: nem mindenre gyógyszer kell – hallom Zsenák-Keresztes Rózsa Kinga jóga oktatótól. – Használ ugyanis magas vérnyomás, menstruációs panaszok, isiász, migrén esetén, de méhsüllyedés, vagy idegrendszeri problémák, például depresszió kezelésére is használják. Az én mesterem Budapesten foglalkozik jóga terápiával, nekem a pajzsmirigyemmel van bajom, s szokott olyan gyakorlatokat mondani, amelyek hatékony segítenek.

Miért jó a jóga?

– Két szinten hat. Az ízületek mozgásterjedelmét tágítja, azok pedig egész testünk statikáját meghatározzák. Tehát idős korban nem alakul ki kényszertartás, ami nagyon igénybe veszi az izmokat és instabillá teszi az emberi testet. Mentálisan viszont azért fontos, mert jógázás közben az ember önmagára, a testére koncentrál, kizárja a külvilágot, a stresszt. Volt már olyan friss nyugdíjasom, aki a munkaerőpiacról kipottyanva a feleslegesség érzésével küszködött nagyon sokat, s a jógával visszanyerte a lelki stabilitását. Kinyílt, harmonikus emberré lett. Persze ez nem azt jelenti, hogy mondjuk agyhártyagyulladásra is jó lenn a jóga.

Zsenák-Keresztes Rózsa Kinga nyugdíjasoknak is tart jógázást. Fotó: Unger Tamás

Kingával arról is beszélek, hogy a jógát lila köd lengi körül: hindu filozófia, szanszkrit kifejezések. Ez talán sokakat elrettent.

– Igen, vannak tévhitek körülötte. Én csak akkor beszélek a filozófiai oldaláról, ha kérdeznek. A mozdulatsorok begyakorlása enélkül is történhet, s sokféle szervünkre nagyon jó hatással van. Vannak nagyon nehéz pózok is, ki kell hozzájuk csavarodni, de az, hogy egy-két órára csak önmagával törődik az ember, kizárja a külvilágot, az mindennél többet ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!