Életmód

2014.07.13. 14:30

Nyári intim veszélyek

Szombathely - A strandolás veszélyei között egy csak nőket érintő fertőzés is szerepel: a bakteriális vaginózis.

Simon Erzsébet

Minden évben sok szó esik a strandolás veszélyeiről és azok megelőzéseiről. Mindenki tudja már, hogy napozáshoz fényvédőket kell használni, sok folyadékot kell inni, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe. De mi a helyzet a speciálisan csak a nőket érintő veszélyekkel, mint például a hüvelyfertőzés? Hála a médiát teleharsogó reklámoknak, azt már sokan tudják, hogy ha a férfiak nincsenek jelen, beszélhetünk a hüvelygombáról. Arról viszont senki sem beszél férfiak ide vagy oda , hogy lehet, ez már csak a következménye egy kóros alapállapotnak, a leggyakoribb hüvelyi fertőzésnek, a bakteriális vaginózisnak. A bakteriális vaginózis során a hüvelyben lévő, védőszerepet betöltő lactobacillusok száma lecsökken, megváltozik a PH-érték, és ezáltal az ártalmas baktériumok elszaporodhatnak, illetve megjelenhetnek a gombás fertőzések. Az oka számos lehet. Fokozott kockázati tényező a menstruáció, a terhesség vagy antibiotikum használata, kialakulhat akár fogamzásgátló szedésekor, tamponhasználat vagy szexuális aktivitás után is. De egy kellemes strandolás is könnyen fordulhat fertőzésbe.

A modern, egészségtudatos nő nemcsak a napozás veszélyeivel van tisztában, hanem a hölgyeket érintő intim problémákkal is

A bakteriális vaginózis eleinte alattomosan támad, szinte alig észlelhető. A legtipikusabb tünet a bő, híg, szürkésfehér, igen kellemetlen, halszagú váladékozás. Ha valami szokatlant észlelünk, ne nyúljunk azonnal a gombás fertőzéseket kezelő szerekhez, mert sok esetben ezzel csak rontunk a helyzeten. Legyünk tisztában a tünetekkel és ezek megjelenésekor ne kezdjünk öngyógyításba, hanem menjünk el a nőgyógyászunkhoz, már csak azért is, mert ilyenkor más felülfertőzések is könnyedén kialakulhatnak. A szakemberek persze nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy mint minden más esetben, itt is a megelőzés a legbiztosabb. A nyaralást mindenki egy napágyban képzeli el, és nem egy nőgyógyászati vizsgálóban szeretné tölteni az idejét. Ezért a tudatos nő strandfelszereléséből nem hiányozhat a napvédők mellett egy olyan szer, melynek használatával megelőzhető a bakteriális vaginózis kialakulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!