Életmód

2016.05.11. 19:34

Párkapcsolat és szex a szülés után

Szombathely - Várandósság és szexualitás, a kisgyermek melletti szexualitás és párkapcsolat, valamint a nőiség megélése anyaként - Tóth Melinda párkapcsolati és szexuálterapeuta előadása e témákat érintette a Berzsenyi könyvtárban.

Tóth Kata

A szülői szerepre felkészítő klub keretein belül, a szombathelyi védőnői szolgálat szervezésében Tóth Melinda párkapcsolati és szexuálterapeuta tartott előadást hétfőn a Berzsenyi Dániel Könytárban. Várandós édesanyák érkeztek a megyeszékhelyről és környékéről, és értékes gondolatokat, megszívlelendő tanácsokat hallhattak arról, hogy a párkapcsolat hogyan változhat a várandósság alatt vagy a gyermek születése után. Várandósság és szexualitás, a kisgyermek melletti szexualitás és párkapcsolat, valamint a nőiség megélése anyaként - e három témakört érintette az előadó.

fotó: Tóth Kata

A terapeuta szerint a gyermekvárás időszaka jellemzően alakítja a párkapcsolatot, a szexualitást: a férfi-nő kapcsolat általában megerősödik, a várakozás örömét együtt éli át a leendő apa és anya. E kölcsönös örömállapotból lehet aztán a későbbiekben táplálkozni. A várandósság azonban sok nő számára maga az érzelmi hullámvasút - egyénenként, trimeszterenként változó, hogy ez miképpen hat a szexualitásukra. A hirtelen megváltozott hormonszintek, a testi tünetek - a rosszullétek, a hányinger, a fáradtságérzés mind-mind hatással lehetnek a libidóra. A kismamák hullámzó hangulatának oka lehet az a félelem is, hogy a gyermekvállalás hogyan alakítja át a már megszokott életüket, és mi mindenről (például munka, sport, meghitt pillanatok) kell lemondaniuk. Tóth Melinda egyrészt azt hangsúlyozza, hogy a várandósság ideje alatt érdemes a romantikus pillanatokra, a bensőséges együttlétekre helyezni a hangsúlyt. Másrészt a harmadik trimeszter alatti együttlétek vonatkozásában némi óvatosságra int, elsősorban a fertőzésveszély miatt.

A várandósság három trimesztere után, a közvetlenül a szülés utáni periódust szokás a 4. trimeszternek, vagy gyermekágyas időszaknak nevezni, amely óriási változást hoz magával. A legkritikusabb az első hat hét. A test fokozatosan elkezd visszaalakulni, beindul a tejtermelés, a szexuális vágy drámaian csökken, gyakorlatilag megszűnik a libidó. Kimerültség, fáradtságérzés, stressz lehetnek jelen a mindennapokban. A szakember szerint fontos szem előtt tartani, hogy ez csak átmeneti időszak. - Nem szabad elkedvetlenedni akkor sem, ha a szexben az első próbálkozás nem hoz teljes sikert. Meg kell értetni a párunkkal - javasolja a nőknek -, hogy türelmesnek kell lennie, de női feladat az is, hogy társként magunk mellett tartsuk a férfit; nem szabad hagyni, hogy elhanyagolva érezze magát. Jó, ha van minden nap egymásra tíz-húsz percünk, hogy meghallgassuk a másikat, és mi is elmondhassuk, ha valamit nehézségként élünk meg. Ha tudatosan nem szakítunk időt egymásra, előbb-utóbb egy problémahalmazt görgetünk majd magunk e-lőtt, megbántottan, túlterhelten, fáradtan. A vágy jellemzően nem termelődik újra magától, tenni kell érte. Fontos, hogy újra megtaláljuk az intimitást, a közös időt, hogy a vágy újraéledhessen. Ehhez kellő önismeretre is szükség van.

A várandósság különbözően hat a nők önképére. Vannak, akik szebbnek, kívánatosabbnak érzik tőle magukat, mások arról az érzésről vallanak, hogy elvesztették az alakjukat, rossz tükörbe nézniük. - A várandósság önismereti út is. Fontos, hogy ezalatt ne szorítsuk teljesen háttérbe a szexualitást. Higgyünk abban, hogy újra nőként fogunk működni - biztat mindenkit a párterapeuta, és folytatja: - Sok szerep bennünk van, a nő és az anya is, de nőként születünk, nem anyaként, és akkor tud egy nő nőies lenni, ha az adott élethelyzetében az adott szerepét működtetni. Szerinte vannak feladatok, amiket nem szabad a férfitől és a nőtől elvenni. Az előbbitől azt, hogy biztonságot adjon, például a gyermek születése után, az utóbbitől pedig a fészekrakás lehetőségét. Ráadásul a szexuális életben is megnyilvánul az, hogy ki milyen szerepet vállal fel.

Tóth Melinda hozzáteszi még: - A családalapítással a szexualitás nem zárul le, sőt sok nő számol be arról, hogy miután már nem a családalapításon, mint életfeladaton van a hangsúly, hanem az örömszerzésen, akkor jobban kiteljesedik a szexualitásuk. Igaz az is, hogy az évek múlásával sokkal több energiába telik a vágy fenntartása egy párkapcsolatban, de nem szabad hagyni, hogy a párkapcsolat csupán egymás mellett élés legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!