Életmód

2014.06.01. 14:10

Pattanjunk drótszamárra!

A kerékpározás az egészséges életformával párosul: nemcsak a mozgásszerveinkre, de az idegrendszerünkre is jótékony hatással van a biciklizés.

Simon Erzsébet

A legkiválóbb szabadidős tevékenységek egyike a kerékpározás. Rengetegen járnak biciklivel munkába, a jó idő beköszöntével pedig sokan indulnak kisebb-nagyobb biciklitúrára. Tavasszal és nyáron a legjobb kikapcsolódás a kirándulás, hiszen a friss levegő, a napsütés, a zöld növények látványa rengeteg energiával ajándékoz meg minket.

A kerékpározás azon kevés sportok egyike, melyet különösebb kondíció nélkül is el lehet kezdeni. Persze annak, aki versenyszerűen űzi, nem árt a kellő felkészültség.

Pósfalvi Tamás gyermekkorától kezdve napi rendszerességgel kerékpározik, az utóbbi években hosszú távú, 10-12 órás, illetve 200 kilométeres versenyeken is részt vett. A családja szintén sportos életet él. A feleségével, Németh Ritával csaknem két évtizede kerékpárüzletet üzemeltetnek. Tanácsot kértünk tőlük a kezdő kerékpárosok számára.

- Biciklivásárláskor először is azt kell figyelembe venni, hogy mire és hol szeretné azt az ember használni: mondjuk erdőben, aszfalton óhajt kerekezni, túrázni, esetleg versenyezni szeretne egy arra megfelelő biciklivel - magyarázza Tamás.  A megfelelő kerékpártípus kiválasztása után a vázméretre, illetve a testreszabott kormány- és nyeregmagasságra, a nyereg dőlésszögére, továbbá a kormány és nyereg távolságának beállítására kell figyelni. Karbanatartáskor ügyeljünk a váltókés és a fékek pontos és megbízható beállítására, a lánc olajozására.

A tandemkerékpáron ketten tekernek együtt. Képünkön Pósfalvi Tamás a kislányával, Dalmával  Fotó: Németh Rita

Különféle kerékpártípusok léteznek, ezek között különlegességként említhető a tandem. Ezen a fajtán legalább ketten tekernek együtt, a hátul ülőnek azonban teljes mértékben meg kell bíznia elöl ülő társában.

- Ne feledkezzünk meg a ruházatról sem - veszi át a szót Rita. - Munkába járáskor nyilván hétköznapi öltözéket viselünk, de túrázáshoz javasolt kerékpáros nadrágot, kesztyűt, keménytalpú cipőt, és mindenekelőtt sisakot vennünk.

A kezdő kerékpárosok először rövidebb távot tervezzenek. 10-15 kilométeres túra minden megerőltetés nélkül teljesíthető. Ennyi mozgásra egyébként is napi szinten szüksége lenne az embernek - fűzi hozzá Rita. Ezután fokozatosan emelhető a kilométerek száma. Nagyobb lélegzetű kirándulásra több sebességes kerékpárral érdemes elindulni, hiszen ezzel könnyíthető a domb- és a hegymenet, valamint nem olyan megerőltető a széllel szembeni tekerés sem.

Mint minden mozgásnál, a kerékpározásnál is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk. Ezért vigyünk magunkkal mindig teli kulacsot. Javasolt túraútvonal a Szombathely-Bozsok-Rohonc, a Kőszeg-Léka, a Kőszeg-Horvátzsidány-Ólmod szakasz, illetve a Kőszegi-hegységben az erre kijelölt helyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!