Életmód

2017.02.12. 21:13

Száz food truck cirkál az országban

Soha nem volt ekkora a hazai street food választék, a food truckok nem csak megszaporodtak, néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének.

Vas Népe-információ

Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be a szerkesztőségünkhöz eljuttatott összefoglalóban. Klasszikus gyorskaja a hamburger, a hot-dog. A street food őrület hajnalán ezek az ételek merítették ki a gyorskaja fogalmát.

A vízparti büfé műfaj nem tűnt el, csak átalakult: a legtöbb városban már nem csak egy burgerező, hot-dogos van, és választani sem csak a sima és a sajtos, vagy a majonézes és a ketchupos közül lehet. Utcán vannak a nemzeti ételek. Olasz gnocchit, szerb pljeskavicét és mexikói burritot is kínálnak street food gyanánt a magyar furgonok, sőt orosz nemzeti ételek közül is válogathatunk. Ha egy nap  alatt szeretnénk végigenni Európát, a sort érdemes a belga wafel mestereinél zárni. Egyre több az olyan autó, amelyet a kínálata alapján egyetlen kategóriába sem sorolhatunk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség - ők az úgynevezett guru-ló séfek, akik szinte ugyan-azt művelik apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre mégsem kell órákig várni és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abrosz mellett ülve.

Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truckok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Medvekarommal tépik a füstölt húst? A street food műfajában külön kategóriát alkotnak az úgynevezett smokeresek, akik minimum 12, de van aki 20 (!) órán át is kitartóan füstöli a különböző húsokat. Miután elkészülnek, különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják saját maguk főzte BBQ szószokkal. Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik.

Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a részt vevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!