Életmód

2016.03.06. 20:20

Szívbeteg lehet, ha gyorsan elfárad, vagy szédül, netán elájul, légszomjat érez

Németh Ivánt 2001. szeptember 12-én operálták, megállították a szívét. 56 percig nem dobogott a mellkasában. Azt mondja, azóta szeptember 12-e a második születésnapja.

Némethy Mária

A szorító mellkasi fájdalom egyedüli jele a szívbetegségnek? Tévedés. Tévhit, hogy a szívbetegségek tünetei egyértelműek.

- Nálam sem volt egyértelmű, mi is a bajom - meséli betegsége történetét a Kőszegen jól ismert Németh Iván, aki nyugdíjas évei előtt pedagógus volt, s aki nevezetes személyiség azért is az alpokaljai kisvárosban, mert helytörténeti kincs van a birtokában: évtizedek óta készít fotókat Kőszegről, a város eseményeiről.

- Azzal kezdődött a betegségem, hogy észrevettem: amíg korábban könnyedén felmentem a második emeletre, most elfogy a levegőm. Azt gondolták az orvosok, hogy tüdőproblémáim vannak, kezdődő asztmám. Arra gyógyszert is adtak. Ám egyik éjjel arra riadtam fel, hogy nem kapok levegőt. Az asztmások inhalációs spray-je segített, de nem igazán. Nagy Katalin főorvosnőhöz kerültem, aki azt javasolta: végezzünk egy terheléses vizsgálatot. Ennek eredményét látva azonnal azt mondta: menjek Zalaegerszegre.

A Zalaegerszegi Szívcentrumot elszántan, akadályt nem ismerő küzdelmek árán a híres szívsebész professzor, dr. Papp Lajos hozta létre. 1994 nyarán az akkori új egészségügyi miniszter adott megbízólevelet Papp Lajos professzornak arra, hogy szívsebészeti-kardiológiai osztályt szervezzen a Zala Megyei Kórházban, s egyben hozza létre a budapesti Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem kihelyezett Szívsebészeti Tanszékét. A feladat megoldásához Zalaegerszegen a legjobb feltételek voltak adottak a többi kiszemelt - szombathelyi, győri, balatonfüredi - kórházakkal szemben.

1994. augusztus elsején Papp Lajos professzor és a Budapestről vele együtt áttelepült öt fiatal orvos munkatársa elkezdte a szívcentrum kialakítását. Zalaegerszegen 1994 novemberében végezték el az első nyitott szívműtétet mesterséges keringés és gázcsere alkalmazásában.

- Zalaegerszegre azért kellett mennem, mert akkor ott jobbak voltak a feltételek, mint Szombathelyen - folytatja történetét Németh Iván. - Kontrasztanyaggal vizsgálták meg az ereket, aztán az ágyékból vezettek fel csövet. Ez a vizsgálat nem volt vészes, viszont kiderült: három helyen van elzáródva koszorúér a szívnél, műteni kell.

Akkor már dr. Alotti Nasri vezette a zalaegerszegi szívcentrumot. Németh Iván műtétét Simon József főorvos vezetésével végezték el.

- 2001. szeptember 11-én még láttam a televízióban, hogyan csapódott be a repülőgép a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba. Másnap volt a műtétem. 56 percig nem dobogott a mellkasomban a szívem. A lábamból vettek ki eret. Semmiféle fájdalmat nem éreztem, s előtte nagyon jól felkészítettek arra, mi történik velem a műtét előtt, alatt és utána. Szeptember 12-e azóta a második születésnapom.

A 15 éve végzett szívműtéte óta Németh Iván minden nap legalább egy órát mozgással tölt el (Fotó: Németh család)

Németh Ivánnak eleinte havonta, aztán háromhavonta kellett kontrollra járnia. A szombathelyi kórház mai igazgatója, dr. Nagy Lajos végezte el a vizsgálatokat.

- Ma már csak évente megyek kontrollra, hál’ istennek minden rendben van. A szívemre négyfajta gyógyszert szedek. Van közte vérhigító, valamint vérnyomást és szívritmust szabályozó gyógyszer is. A lelkemre kötötték, hogy napi egy óra mozgás, séta kötelező. Ezt be is tartom. Ma csak azért nem mentem ki, mert zuhogott az eső, ezért szobabiciklire ültem - fejezi be a történetét Németh Iván.

A szívbetegségeknek csendes, lopakodó tünetei is vannak, amelyek, ha gyakrabban ismétlődnek, orvoshoz kell fordulni.

Melyek lehetnek ezek?

Ha úgy érzi, hogy nem is olyan régen még gond nélkül felment azon a bizonyos lépcsőn, vagy lenyírta a füvet, mostanában azonban meg kell pihennie, mindenképpen vizsgáltassa ki magát. Nem szabad a korra vagy az időjárásra fogni a rosszullétet, az elfáradást. A normálistól eltérő szívműködés az egyik fő tünete annak, hogy valami gond van. Ez figyelmeztető jel. Az erekciós zavar is jelezhet szívproblémát, azt nem szabad sem az életkorral, sem az érdeklődés hiányával magyarázni, mert gyakran a vérellátás zavara áll a háttérben.Erősebb fizikai igénybevétel után sokan éreznek ritmuszavart. Ha ez csak alkalmanként fordul elő, aggodalomra nincs ok, de ha a remegő, bizonytalan érzés szédüléssel együtt jár, az már komolyabb gondot jelezhet. A pitvarfibrilláció (remegés) kimutatásához EKG-vizsgálat vagy 24 órás szívmonitor viselése szükséges.

Ha a korábbiakkal ellentétben egyszer csak elkezd dagadni a bokája és a lábszára, azt a felgyülemlő folyadék okozhatja, ilyenkor a szív ugyanis nem pumpál megfelelően. Cukrosoknál különösen fontos az elővigyázatosság, mert fokozott a szívbetegség kockázata.

A szédülésnek számos oka lehet, de köztük van a szívbetegség is, az aritmia, vagy a billentyűk elégtelen működése. Van veleszületett billentyűhiba is, amely nem okoz gondot 50-60 éves kor előtt.

Mindenképpen érdemes tehát odafigyelni mindenre, ami a megszokottól eltér. Komoly jelek: a kifáradás, a ritmuszavar, a szédülés, a légszomj, az ájulás, vagy a mellkasi fájdalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!