Életmód

2015.07.05. 08:34

Terhesen is fontos a külső

A babavárás és a szoptatás idején minden anyuka a baba érdekeit szeretné szem előtt tartani, akkor is, ha a saját szépségének ápolásáról van szó. Hogyan ápolja haját egy kismama?

Munkatársunktól

A fodrászati kémiai beavatkozások esetében egy kalap alá vehető a terhesség és a szoptatás teljes időszaka. Különbség csak a hajápolás módjában van a terhesség és a szoptatás idején, mivel mindkét időszakban más-más igénye van az anyuka szervezetének, így a hajának is.

A szakirodalom, a gyártók és ez alapján a közvélemény is azt sugallja, hogy a kismamáknak az első trimesztert követő időszakban szabad hajat festeni ammóniamentes és egyéb, egészséges hajfestékekkel. A valóság az, hogy nem tanácsos vegyszereket használni a kismamák a fejbőrén terhesség, illetve szoptatás alatt.

Vegyszer alatt értendő minden hajfesték, színező, a hajegyenesítéshez, göndörítéshez használt szer. Általában a még minden káros anyagtól mentes termékként hirdetett szerek is tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyeket várandósság idején érdemes kerülni.

Egy lehetőség azért van a hajszín megtartására és az ősz hajszálak elfedésére terhesség és szoptatás alatt, ez pedig a melír. Ennél a technikánál megoldható, hogy a festék ne érintkezzen a fejbőrrel. A hajszálak fóliába kerülnek, ezáltal nem lélegez be vegyszergőzt az anyuka, és a fejbőrt sem éri káros anyag. A melír-technika előnye az is, hogy teljes-festés hatást is el lehet érni, igaz kicsit hosszabb idő alatt, mint a hagyományos festés esetében. Az ápolt külsőről így nem kell lemondani.

A terhesség alatt általában a legjobb minőségű egy nő haja egész élete során. Normál esetben, a várandósság idején az addig bevált hajápolási szokásokon nem kell változtatni. A hajápolók közül azonban érdemes a paraben-mentes, kőolajszármazékokat nem tartalmazó termékeket választani.

Amit ilyenkor a kismama tehet, hogy felkészíti a fejbőrét, illetve a szervezetét a szoptatás alatti hajhullásra. A terhesség vége felé ezért érdemes elkezdeni a célzott vitaminkúrát: cinket, C-vitamint, kovaföldet szedni. A hajhullás ezzel valamelyest megelőzhető, illetve meg lehet őrizni a haja eredeti minőségét.

Az önmagunkra fordított pár óra ellazít, a frizuráért kapott bókok pedig jólesnek. Szülést követően fokozott hidratálást igényel a haj, amelyet kívülről és belülről is lehet segíteni. A külső segítséget hajpakolások, hidratáló hatású ápolószerek adhatják, míg belülről a fokozott vízfogyasztás tudja támogatni a hidratálás folyamatát.

A szoptatás alatt a haj fokozott ápolásának igénye szöges ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy az újdonsült anyukáknak ilyenkor van a legkevesebb idejük magukkal foglalkozni. Olyan trükkökkel, hogy a hajápolás egyes szakaszait időben elosztjuk egy napon belül, megoldható, hogy a baba mellett mégis megkapja a megfelelő törődést a haj is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!