Életmód

2013.07.14. 18:14

Vadon termő gyógynövények

Bozsok - A környezetünkben vadon termő növények között számos olyan van, amiből ehető ételeket készíthetünk, amellett, hogy gyógynövényként is használhatjuk őket. A legtöbbjük előfordul a saját kiskertünkben is, de általában gyomnövénynek tartjuk.

Simon Erzsébet

Gyógynövénygyűjtő túrára invitálta a Castanea Egészséges Középkorúakért Egyesület az érdeklődőket szombaton. Fülöp Zoltán okleveles biokertész – a zalai Boncodföldén gazdálkodó fiatalember – gyakori vendége az egészségtudatos életmódot propagáló civil szervezetnek, az ő vezetésével indultunk a bozsoki tájba. Az egyesület egészségházától csak néhány lépést tettünk, a patakparton máris több mindenre lelt a kalauzunk. Az átlagember is ismeri azokat a növényeket, amelyeket Fülöp Zoltán letépett, csak éppen legtöbbször kiirtja a kiskertjéből. A pongyolapitypangot, a csalánt, az útifüvet kikapáljuk, ha a vetemény közt fölveti a fejét. Pedig Fülöp Zoltán szerint értékes zöldfélék, csak tudni kell, melyiket mire használjuk, és valamennyit csak mértékkel.

– A pongyolapitypang – vagy ha úgy tetszik, gyermekláncfű, falun zsibavirág – zsenge leveleiből salátát készíthetünk, a csalán nyersen ugyancsak jó salátának – köpködjük meg kicsit, mert a nyál közömbösíti a csípősségét –, friss, tavaszi leveleit szárítva, gyógyteaként fogyasztva számtalan jótékony hatása van, egyebek mellett vértisztító, vizelethajtó.

Fülöp Zoltán okleveles biokertész a gyógyhatású gyomnövényeket ismertette meg a bozsoki gyógynövénytúra résztvevőivel. Fotó: Simon Erzsébet

A biokertész szinte lépésenként föllel olyan gyomnövényt, amit inkább vadon termő gyógynövénynek nevez. Fülöp Zoltán azt mondja, ezek sokkal értékesebbek, mint a termesztettek, a libatopban például magasabb a kalciumtartalom, mint az összes többiben. Távolodunk a házaktól, a szántóföldi utak mentén ugyancsak számtalan, valamire hatásos növényt mutat. A vérehulló fecskefű szemölcsre kiváló, ezt télen is lehet szedni. A fekete nadálytő gyökere sebgyógyításra kitűnő, lábsérülések és csontsérülések gyógyítására is alkalmas szernek tartották eleink. A repkény virágát saláták tetejére lehet szórni díszítésként, a kisvirágú füzike a férfiak gyógynövénye: teája enyhíti a prosztatagondokat. A cickafarkfű friss hajtásai jóízűek, teája különösen a változás éveiben segít hozzá a nyugalom és a lazítás eléréséhez, de idegességre és alvászavar kúrálására is alkalmas. Étvágytalanság, enyhe görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmak esetében is hasznos. A cserszömörce a szájhigiéné hatásos segítője. Főzetét fogínysorvadás és torokbántalmak ellen öblögetőnek alkalmazzák.

A sóskaborbolya terméséből, bogyójából lekvárt, szörpöt is készíthetünk. A vad pasztinák gyökerét salátához, leveshez és főzelékhez is felhasználhatjuk. Az orbáncfű a legjobb sebolaj, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és gyógyító hatása van. Napjainkban nagy népszerűségét természetes depresszióellenes tulajdonságainak köszönheti.

Csak tiszta forrásból érdemes

Fülöp Zoltán a Göcsejben született, ott éltek az ősei is. Mióta az eszét tudja, rajongott a növényekért, az állatokért, a természetért. Kisiskolás korától gyűjtögeti a gyógynövényeket, járja az erdőket, a mezőket, a réteket. Okleveles biokertészként termeszti a növényeket, vagy szedi a vadon élő gyógynövényeket mindenféle mezőgazdasági termeléstől távol, rendkívül tiszta helyeken. Csaknem egy évtizede termel csírákat és készít gyógynövénykivonatokat. Segít az embereknek legyőzni a betegséget a természet erejével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!