Életmód

2013.01.06. 16:33

Vége a Zsírzárlatnak

Sárvár - Lezárult két fiatalember életmódváltó projektje az év végén. Ketten 40 kilót fogytak.

Simon Erzsébet

Hogyan is lehetne hitelesebben képviselni az egészséges életmódot, mint személyes példamutatással? Egy online szerkesztőség egyik munkatársa és egy hűséges olvasója bevállalta a közös küzdelmet a kalóriákkal. Zsírzárlat elnevezésű hadműveletük három hónapig tartott, s ezalatt a weboldal látogatói, valamint az egyik népszerű közösségi portál tagjai nyomon követhették a két fiatalember, Nyuszi és twickkk, azaz a 26 éves Nyul László és a 33 esztendős Benkő Gábor fotókkal, videókkal illusztrált fogyókúráját.

A motiváció a súlyvesztésre persze nemcsak a baráti élcelődés volt. A mozgásszegény életmód okán mindketten jelentős többletkilókat viseltek, s ez már-már az egészségüket veszélyeztette.

Az életmódváltás gondos szakmai felügyelet mellett kezdődött, s a két fiatalember testének változásait rendszeresen regisztrálták. Edzőtermek, medencék állandó vendégei lettek. Ám mielőtt a mozgás beépült volna a mindennapjaikba, teljeskörű orvosi kivizsgáláson is átestek; hogy kiderítsék, bírja-e majd a szervezetük a hirtelen változást. Dietetikus tanácsait is kikérték, s részletes antropometriai vizsgálatot is elvégeztek rajtuk. A mérések eredményei alapján állították össze a személyre szabott edzéstervet illetve étrendjavaslatot.

Nyuszi és twickkk terhelésélettani vizsgálaton is részt vett a dr. Fügedi Balázs vezette szombathelyi egyetemi laborban. Fotó: Szendi Péter

A zsírzárlatosok minden előzetes félelmük ellenére sem fáradtabbak, sem ingerültebbek nem lettek az első napok után, sőt, épp ellenkezőleg! Javult a közérzetük, jobb lett a munkabírásuk. Számos mozgásformát kipróbáltak, s példájuk ragadósnak tűnt: akadtak csatlakozók többször is az eltelt idő alatt. Mérlegre egy hónap után álltak a fiúk. Nyuszi volt a bátrabb, ő mérlegelt elsőnek, s mint kiderült, négy hét alatt 11,3 kilótól szabadult meg. twickkk hét kiló mínuszt könyvelhetett el. A táplálkozásukra is figyeltek, főleg a tápanyagok minőségére. Az étkezések alapját az összetett szénhidrátok és a jó minőségű fehérjék alkották. A Zsírzárlat résztvevői a projekt első napján lecserélték a tányérjukat kisebbre, az étkezésnél az ételre koncentráltak, no és persze rengeteg teát ittak. A zárómérlegelés eredményei nemcsak a környezetüket, a két fiatalembert is meglepték: ketten együtt kereken negyven kilót adtak le. A testösszetételük már közelíti az ideális szintet. A küldetés végrehajtva, de a neheze talán most jön: az eredményt tartani kell.

Minden komolyabb életmódváltás nem egyéb, mint felelős döntések sorozata. Aki pedig nemcsak meghozza a döntést, hanem aszerint is cselekszik, komolyan veszi saját magát, és személyiségében is erősödik. A Zsírzárlat nem fogyási verseny volt, hanem egy igazi, hosszútávú életmódváltás kezdete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!